Sunday, November 20, 2011

Note : Birthday Wish. Thank You Guys.

Hello friends :)



Kali ni aku nak buat entry yang simple je (harap harap la). Banyak lagi kerja lain aku kena buat. Korang pun tahu betapa busy nya remaja zaman sekarang. Lepak minum kopi baca paper kejap dah ada member calling calling ajak parteyy. Okay tak , aku bukan camtu. Tapi aku busy la. Aku perlukan 8 jam aku.

Lepas aku bukak puasa dengan family , aku terus naik bukak laptop check Facebook. In case ada yang wish. Yes , birthday aku. Bukan aku gedik la , tapi kalau aku tak balas apa-apa cakap tak hargai pulak (haha). Tunggu punya tunggu , takde. Notification facebook aku memang kejam. Dia suka aku tengok dia lama-lama. Dia ingat dia lawa sangat ke ? Nak aku guna Tagged ke hah ? Nasib baik awek bertudung lagi ramai dekat Facebook.

Laju laju aku putus asa. Sebak pun ada. Melodi ber remedy dalam hati , " Mana member aku ? Takkan sorang pun tak ingat birthday aku ". So aku terus offline , pakai sweater , taruk seluar jean. Angkut wallet handphone semua , turun bawah ambil kunci motor. Pergi kedai kopi tengok match Man U vs Man City yang agak epik. Epik sebab Nani sumbat goal last minute. A piece of dried bull-shit.

Habis bola kitorang tak balik lagi. Sembang orang tua. Pasal apa korang tak perlu tahu. Sibuk la. Semua nak tahu. Illuminati , Freemason yang mengarut tu pun korang ambil tahu jugak. Aku tak faham betul. Those are bullshit. Jangan percaya la okay ? Nak baca takpe. Nak buat sembang boring la wey. Semua benda Yahudi. Altantuya tu Yahudi yang rancang. Bersih 2.0 pun Yahudi jugak. Habis tu apa yang milik Malaysia. Budu ?



Tepat 12.00 malam.

" Keting ! ". Handphone aku buat bunyi pelik.

" HB Adie =) "

Laju aku reply " Thanks Jue:) "

" wc c: " Dia buat emoticon yang aku tak faham. Katak ?

Senyum aku sorang-sorang. Tapi cover. Member ada ramai. Kantoi kang kena cop gila lak. Ada member aku yang ingat. Aku terharu gila la. Rasa cam nak order lagi segelas air sirap pun ada. Tekak tiba-tiba rasa kering. Sebab air liur semua berhimpun di gigi-gigi mata tunggu nak turun. Okay laa , aku over sikit. Tapi it's a great feeling la.

Nak dekat pukul 2.00 pagi kitorang start gerak slow-slow. Aku bawak motor sambil senyum.

Sampai rumah aku terus pergi peti ais. Cari air tebu yang aku beli petang tadi. Aku letak dalam mangkuk sekali dengan straw. Aku tak letak dalam gelas sebab aku malas. Sampai bilik dekat atas , lepas bukak air-cond lampu semua.

Aku duduk depan laptop. Slow-slow aku bukak. Online. Open new tab : Facebook. 30 new notifications.




Thanks guys. Thanks yang ingat full name aku. Aku tahu susah nak ingat nama aku. Nak sebut apatah lagi. Thanks sebab ingat aku.

Saturday, October 29, 2011

Love Quotes : Adventureland.



All lines are quoted from the movie " Adventureland " (2009). Starring Kirsten Stewart as Em and Jesse Eisenberg as James Brennan.


It was raining on the street of New York. And James had just arrived from Pittsburgh. He was soaking wet waiting for Em to come out from her apartment.

Crossing the road , Em saw James on the side of the street

" I don't think i could see you. *stutter* "

" What ? "

" The summer was.. rough. I did things that i really , really regret. "

" Yeah , me too. I'm sorry i told Lisa P. about you and O'Conner. She , you know , told the rest of the world. But i'm not gonna lie. I was really angry at you but. But, you didn't deserve that. "


" You know James , I am so sorry for fucking this up. You know , you were the only good thing that happen this summer. " She starts to walk away.

" Wait Em. I think i've maybe see you a little differently than you see yourselves. I guess i see the person who fucked up but i also see the person who save me from being knived over a giant ass Panda.. "

He start reminiscing about their summer together and continue

" My theory is that you can't just avoid everybody you screw up with. You should trust me , i'm a New Yorker. "


That's all he said. Korang nampak tak perkataan " Love " dalam dialog diorang ? Zero. Yes , love is just over-rated. Terlalu dinilai dengan perkataan dan dipaksa. That's where arsonist come in place. Love tak patut jadi begitu complicated sampai buta mata , kering poket , gadai rumah apa bagai. Love should just be plain. And what we do defines love itself.

Scene ni adalah lebih kurang 10 minit daripada ending movie ni. The other hour are just full of bullshit , stupid jokes , sex , false language and a vast contradiction of life. Ending dia ? Tak perlu cakap pun dah tahu. They hook-up dan live happily ever after in the Big Apple. Korang asyik cakap pasal tipikal cerita orang Melayu. Hollywood ? Oh lupa , they're perfect.

Movie ni buat aku fikir. Dan buat aku rasa macam nak share quote yang dah lama aku pegang. Dari sekolah dulu , sambung masuk universiti dan masih lagi aku guna sampai sekarang. Oh yeah , i wrote these words on a back of Shin Chan comic-book.


" Don't try to act like who you wanted to be but try to become the person you doesn't want to. So you'll know exactly what you don't have to do. " - Adie.

Friday, October 7, 2011

Short Entry.


Hello everyone

Hai sayang

Ini cuma entry yang pendek. Well , aku plan nak update status dekat facebook je tapi macam tak berbaloi fikir ayat original bukan main lama tapi tak sampai 3 hari dah tenggelam jadi older posts kan. So aku tulis la entry ni. Entry ni cuma pasal progress study aku dekat UiTM yang awesome tahap gaban sampai terberak dalam seluar sebab happy sangat.


Landscape Architecture is like Tetris. When you done sweeping one section , another one come crashing down.

Itu adalah summary yang aku bagi kalau ada orang tanya , " Study macam mana ? ". Seriously , assignment tak pernah stop datang. Selalu je ada. Nak taknak , dateline tetap ada , dan lecturer tetap ada di situ untuk reject kerja yang korang buat sampai tak tidur malam. Tetris , a fucking stupid game.

Thank you for reading this dumb entry. Have a good day.

Sunday, October 2, 2011

Do You Have A Reason To Make Friends ?


Hello students

Korang semua sihat ? Macam la kalau korang nazak pun aku kisah kan , yang penting hari hari korang online , buka Ugly Mirror dan check dah update ke tak. Yang tu penting. Berapa ramai orang yang demand korang buat benda yang sebenarnya korang tak mahu tapi terpaksa ? Kalau dalam 5 orang , 3 orang suka buat benda macam tu then korang dah berjaya bela serangga parasit dengan jayanya. Dah gemuk haiwan peliharaan yang korang bela tu. Hari hari suap je , mana tak gemuk. Tahniah.

Seriously , korang semua bila buat member baru ada sebab ke tak ? Tak kira la sebab apa sekalipun. Contohnya korang kenal anak Dato' yang poket sentiasa sihat walafiat time sekolah. Let's call him Siput. So korang pun start la cucuk line. Tak sampai 2 minit dah declare bestfriend. Ke toilet pun berpimpin tangan. Tolak melancap sekali. Kalau yang sekolah sesi pagi , rehat around pukul 10.00 ye tak. Sejam sebelum tu dah buka bunga , bertempek dengan Siput. Apa yang dia cakap , ludah sekalipun korang telan. Lawak yang tah apa apa pun korang gelak macam psycho. Bila loceng bunyi , dah confirm breakfast hari ini sponsored. Rezeki jangan ditolak.

Orang macam ni aku panggil Parasite. What's the definition of Parasite ? Parasite adalah makhluk yang menumpang di atas kesenangan orang lain dan membawa kecelakaan. Literally , celaka. Tapi ada sesuatu yang membuatkan orang macam ni sangat special. Parasite can create a reason over a reason. Tak kira apa jenis situation sekalipun , time kantoi romen awek dengan pegawai jabatan agama pun dia still boleh survive. Bravo to you damn suckers. Oh fuck , aku terlupa nak sebut time introduction tadi. This is not facts. Just opinions.


Oh right , kebanyakan Parasite yang aku jumpa adalah cun , comel , hot , dan kacak. Orang kata perkara baik jangan ditolak kan. Dah ada bulan jatuh berguling atas riba , mesti kabur punya la mata. So bila Parasite comel ni datang berguling atas riba korang nak bagi blow-job , would you say no ?

Korang pernah tak tegur someone dengan hati excited gila nak buat kawan baru tapi dia tu nak tak nak je ? Kalau tak pernah then korang kena dengar cerita ni. Amad (bukan nama sebenar) baru sahaja berpindah dari Kedah ke Kelantan. Lidah dia masih lagi lembut dengan loghat Kedah so nak tukar kepada loghat Kelantan memang mission-impossible lah. Ayah dia dah pesan , first day masuk sekolah mesti buat kawan baru. Buat kawan bila berpindah dekat tempat baru tak boleh ditangguh. Nanti orang akan lable yang korang adalah emo , sombong , kera sumbang. Well kita kan suka judge orang. Pagi tu hari Ahad. Dekat Pantai Timur weekend hari Jumaat Sabtu. What the fuck kan ? Time solat Jumaat la patutnya kita pergi sekolah , pergi office , datang lecture kan. Oh Meleis. Pagi Ahad tu , Amad datang awal ke kelas 4 Bongek. Dia pilih tempat duduk dekat tepi , segan sebab ramai orang tengok. Amad kumpul konfiden then tegur budak sebelah dia.

" Smekom weh. Ang nama pa ? Aku Amad Adeen. "

Dia terus tenung muka Amad. Dia buat muka hairan. Muka macam , who-the-fuck-are-YOU-to-talk-to-me ? Do I even fucking know you ? Apahal yang kau cakap pelik sangat. Terencat akal ke apa. Dah la muka buruk , bahasa pulak pelik. Fuck yourselves sideways.

Ada banyak sebab kenapa tiba-tiba someone could be so cold to you. Sebab yang paling ketara sekali aku tengok adalah judgemental. Kedua , ego. Ego sebab aku cun , kau huduh. Sebab aku anak manager hotel , kau anak penoreh. Aku pandai , kau bangang. Aku lahir dekat Italy , kau Meleis asli. Aku tinggi , kau kontot. Aku ramai peminat , kau tak famous. Aku lepak dekat Starbucks , kau lepak kedai mamak. Aku guna IPhone , kau guna Nokia 3110. Aku ini,kau itu. Sebab kau macam ni , so kau tak layak kawan dengan aku. True story. Aku pernah jumpa orang yang macam ni. Aku sendiri pernah rasa berkawan dengan diorang. They are bunch of donkey fuckers.


It took me 2 weeks to finish this entry. Sebab ? Sebab aku tak sempat nak online. So aku terus buat insiatif : aku mesti terus siapkan semua assignment setiap kali lecturer suruh buat instead of buat last minute. Seriously , korang akan rasa best gila bila tengok member korang baru sibuk nak buat , tapi korang boleh tidur awal , online , Facebook Youtube semua. Super awesome feeling. Kalau tak percaya try la sendiri. Dan dalam dua minggu tu , banyak gila dah point yang aku nak tulis tapi aku dah terlupa. Nanti kalau aku ingat aku buat sambungan. Well , aku tak boleh nak tulis nota dalam buku. Nanti mesti terkoyak la , terconteng la , hilang la. Draft dalam handphone , jari ni mesti gedik nak delete jugak. Aku tak boleh nak tengok benda terbiar. Mesti nak recycle. Korang buat macam mana eh ?

Abang aku ada cakap ; berkawan biar beribu , bercinta biar empat , bila nak kahwin pilih satu.Ehem. Tapi aku rasa dia lupa nak cakap yang dalam seribu tu kalau bila dah tapis ciri-ciri-kawan-yang-betul-betul-kawan mest tinggal puluh puluh gitu je kan. Sebab semua orang ada personaliti yang berlainan. Ada orang yang selesa berkawan dengan geng rempit. Ada juga girl yang lagi suka lepak dengan lelaki daripada kaum dia sendiri. Ada yang cuma boleh layan orang yang senegeri je. Ada juga yang macam aku , semua layan. So out of that ribu ribu so-called member korang tu , berapa ramai yang korang berkawan dengan ikhlas ?

Tapi korang tau tak bila korang dah rapat dengan someone tu , lagi banyak problem yang korang kena tanggung. Diri sendiri dah ber-problem , campur pula dengan problems member korang tu. Dah jatuh tangga , kena timpa tangga lagi.



" Apahal ni ? Macam cempedak je muka "

" Aku ada problem sikit la. Tolong boleh ? Pasal duit "

" Aku sendiri pun pokai la bulan ni. Kau try kat si Peah la. Dia banyak duit "

" Peah ? Aku tak kenal sangat dia. Kau kan bestfriend , BFFFF aku. Tak boleh ke ? Tolong laa "

" Err... "


Thursday, September 22, 2011

My Take On Her.



Hello

First of all , ini bukan request tapi lebih kepada personal stories aku sendiri. So kalau korang tak mahu baca pun tak apa , boleh scroll tengok gambar je. Actually setiap introduction entry aku sebelum ni pun dah memang ada aku share cerita sedikit. Tapi tu semua baru 0.0025% percent je daripada the full part of it. Ada banyak detail yang aku skip supaya tak panjang sangat. Lagipun siapa nak tahu detail kejadah ni , lagi best kalau straight to the point je kan ? It's not the point that matters , it's the story in it.

Aku sibuk so sorry Izzati Omar kalau kau tak dapat nak gelak baca entry aku. Lagipun bukan best pun blog aku. Kau dah la minta entry yang susah. Eshhh. Aku sibuk dengan study , macam la orang lain tak sibuk kan. Setakat SPM tak payah nak londeh seluar tunjuk boxer la weh , mai masuk universiti baru aku bagi dude-punch. Yes , semua orang sibuk nak buat semua benda. Tapi duniawi ke akhirat-wi ? Study satu hal , nak usha awek sekelas lagi , movie baru kena tengok , lagu baru mesti kena update. Macam tak cukup je 24 jam kan ?

Aku seriously dah lari tajuk , aku tak mahu complain pasal schedule aku yang gila fuck tapi pasal dia. Siapa " dia " ni ? Em em atas sebab tertentu dan untuk menjaga hati sesetengah pihak aku tak boleh la nak bagitahu siapa. Sebab blog aku kan famous gila gaban , semua orang atas bumi ni baca. *bweekk* No , aku tak mahu bagitahu sebab kalau aku terus bagitahu mesti tak exciting kan ? Macam kita tengok movie tapi dah tahu ending. Membosankan. So , let's call her Rabbit.


Rabbit is a girl just like any other girls. Kalau dalam perhimpunan memang tak menonjol langsung ah. Lain la girls yang hot , comel , boleh pula freehair mesti first-come-first-serve. Lagipun girls yang macam tu lelaki cuma guna untuk buat stock je. Lalalaa.

Guys , korang pernah tak kenal girl yang lain dari yang lain. Macam special gila kaw-kaw sampai nak tengok dia pun misai kena calibrate dulu supaya macho tetap maintain. Haa macam tu la Rabbit. Member kau cakap biasa je , tak cun mana pun. Tapi mata kau nampak angel je setiap masa bila dengan dia. Kena penampar pun rasa macam cubit malu-malu je. Kena penyepak tumit tinggi dia lagi la best rasa. Luar saja je cakap , " Sakit la gila. " Tapi dalam hati , " Oh my god , sekali lagi ? ". Tapi korang tak tahu ke tampar/tumbuk/sepak/ manja semua tu adalah tak boleh. Dia macam MLM. Korang mula mula tu start dengan modal kecil je , sekali tengok je , like it's nothing. Tapi bila dah lama buat benda tu , modal korang yang keciput tu tiba tiba jadi gedabak macam Giant. Memang la mula dengan pukulan mesra dan manja dan berlapik kain so no hal pasal haram. Tapi nanti bila dah terbiasa , terpukul benda lain karang tak ke benda lain yang jadi ? Maksiat is like MLM , it starts small , but ends big.

Oh shit , apa aku mengarut ni. Mana Rabbit ? (Haha) Okay serious. Korang jumpa girl yang lain dari yang lain. Mari kita kecilkan lagi skop " lain dari yang lain " tu sebab lain orang lain taste kan. Dia ni suka bercakap. Tapi bukan la membebel tak tentu arah macam orang gila. Dia cuma bercakap benda yang penting je. Tapi dia pelik. Kadang kadang dia cakap seorang diri. Kadang kadang dia mengarut. Tapi lepas tu dia buat muka frust sebab dah ter-mengarut. Tapi overall apa yang dia bebelkan menarik hati korang.

Walaupun dia pot-pet banyak sampai korang pun tak faham , tapi korang still rasa selesa gila bila hang-out bersama. Tak ada langsung rasa rimas ataupun nak ignore dia dengan ambil phone dan pura pura sibuk padahal SMS tak masuk pun. Korang rasa macam telinga korang adalah tempat yang specially-made for her tu mumble through. Aku bet korang mesti rasa macam dia tak perasan langsung yang korang sebenarnya tak mahu tahu pun all that shit dan korang rasa yang dia tak appreciate pun korang sanggup spend time dengar bebelan dia. Here's my take on that ; LOL. Don't be stupid. Mesti la dia perasan. Tapi korang pun tahu kan macam mana girls ni , diorang assume korang dah tahu dan akan buat move sendiri. Oh bullshit. Kenapa dunia mesti berpusing macam tu ? Kenapa ada undang undang yang piggy gila tu. Again , bullshit.


Girl dengan ego yang tinggi dan mampu untuk reverse-osmosis process yang biasanya lelaki buli girls tapi kali ni dia pula yang buli lelaki adalah interesting. Sebab biasanya memang obvious gila kalau lelaki tu sukakan a girl. Tutup mata pun boleh nampak. So girl yang ada kelebihan untuk mengetahui ciri ciri lelaki yang sedang gilakan dia mesti akan terus ambil kesempatan. Girl yang ada kelebihan ni maksud aku yang baca Ugly Mirror lah. Ehem. Masuk bakul kejap. Girl sukakan lelaki ? Lain kali aku cerita.

Conclude kejap apa yang dah aku cakap pasal Rabbit. Dia seorang yang pendiam tapi suka bercakap. Dia pemalu tapi berani untuk take care of her own shit. Cute. And cute.

Ada girl pernah cakap dekat aku yang dia senang gila jatuh hati dekat orang. Aku tak percaya. Sebab suka , minat , jatuh hati , nikah , kahwin semua tu lain. Tak sama. Korang boleh nak minat sesiapa pun dalam dunia ni tapi korang cuma akan suka half of them. Korang akan jatuh hati pada beberapa orang dalam half tu tapi korang cuma akan ada idea untuk bernikah dengan a quarter of it. Out of that quarter , cuma akan ada seorang je yang korang betul betul mahu dirikan rumah tangga bersama. So memang tak salah kalau orang tanya , " Kau minat dia eh ? " Padahal jumpa baru lima minit. Tapi dia tu kacak/hot gila so korang nak tunjuk iman tinggi cover cakap , " Kenal pun tak , minat apa nya ". Tapi dalam hati sebenarnya rasa berbunga gila dapat lepak dengan orang camtu. So tak salah untuk cakap , " Yup , sebab dia hot ".



My take on Rabbit ? She suddenly felt like the one for me. But , before this pun dah ada yang aku rasa the one. So is this the one : part two ? What the fuck , right ? Jadi aku rasa aku nak biarkan je and see how thing goes. Words don't tell everything , time does.

Monday, September 19, 2011

Req : Lelaki & Games.



Hello gamers - haters

Sejak dua minggu lepas , banyak gila yang dah berubah sejak aku sambung degree. Benda yang paling selalu aku buat tapi sekarang dah tak ada masa adalah untuk main game click-click ; Mafia Wars dekat facebook. Biasanya pagi petang malam aku mengadap laptop main benda tu , tapi sekarang ni nak buka laptop pun tak sempat. Kalau buka pun , mesti sebab ada kerja. University sucks guys. Pastikan korang fail semua exam. UPSR , PMR , SPM supaya korang tak dapat sambung masuk kolej. Seriously , you don't want all this shit. Sebab korang kan pemalas.

Ever wonder apa yang best sangat main game ni ? Oh man , world is cruel. Sampai games pun ada orang yang suka. Apa entah yang seronok sangat. Dah la mengarut tak masuk akal. Main Fifa baru punya sepak rapat dengan player lain kena freekick sebab tersentuh tangan. Main Dead Space weapon semua macam katak je tapi punya la power. Warcraft (DOTA) dari dulu sampai sekarang pun aku tak tahu apa kejadah motif game tu. Dah la tiru Red Alert yang jauh lagi awesome. Kalau korang tak suka main game mesti korang tak faham langsung apa yang aku bebel ni because i do play games.

Aku ingat lagi dulu zaman muda mudi , err aku sekarang pun muda lagi. Tapi time muda lagi daripada umur aku yang memang sedia ada muda dah ni. Faham ke ? Haha. Okay. Serious. Aku ingat lagi dulu masa aku couple dengan seorang cikaro (girl) ni , dia selalu complain aku tak layan dia. Rilek girls , ada sebabnya. Yang dia pergi text aku time main game siapa suruh. Korang bukan tahu , bila dah start main game ni kita kena terus habiskan satu level baru la boleh nak pause pergi ambil air ke toilet ke. Kalau tengah main tu nak kena pause setiap 2 minit potong stim la wehh. Boleh pula time main game bola , korang tau tak betapa frustnya time tengah sedap attack tiba tiba phone berbunyi , awek SMS , tak reply karang frust nonggeng pulak. Kalau reply nanti member pula yang fed-up selalu kena tunggu. So bila lelaki cakap dia tengah main game dan korang tanya dia ,

" Tak ganggu awak ke ? " Dan dia pula jawab

" Eh untuk awak. Tak kisahla. Tak ganggu pun "

That is bullshit. Sebab korang manja. *Bwekk* Tapi ada juga lelaki yang sanggup turn off game sebab korang. Tutup semua , ambil CD letak dalam kotak balik. Baring atas tilam , mengadap depan phone tunggu message masuk. True story.


Game adalah sesuatu yang sangat cool , tak kira gambar HighDefinition ataupun cuma 680x840 32bit. Super Mario yang 2-D pun ada orang still main sampai sekarang. Tak mungkin ditelan zaman as long as game tu menarik dan ada jalan cerita yang lain daripada yang lain. Aku sendiri membesar dengan Virtua Fighter dan Grand Theft Auto. Sampai sekarang pun aku still lagi main bila bosan. Thank you torrent.

Girls , korang perasan tak kebanyakan lelaki selalu mengantuk dan cepat bosan bila dalam kelas time lecture ataupun semasa membaca ? Well , kebanyakan la. Sebab membaca adalah sangat membosankan. Hell , aku pun tak suka nak baca. Leceh. Sebab tu la lelaki perlukan satu bentuk catalyst untuk terus membaca dan tidak masuk ke dalam posisi untuk tidur. Bukan awek urut bahu , tu mengada namanya. Pictures and something moving. Korang yang tak pernah main game takkan tahu betapa informative-nya dan experience factory bagi gamers. Macam macam benda yang diorang tahu dan korang tak tahu. Kalau orang tu bijak memanfaatkan pemahaman time main game , math memang laju gila la. Otak selalu cuba untuk fikir diluar kotak. Kotak yang korang sendiri bina sejak dulu. Tak percaya ? Try main Half Life.

Oh ya , bermain games dapat mengelakkan daripada pembaziran masa. Haaa bagus tak kitorang ? Time tersumbat dalam traffic jam , bukak iPad mesti main Angry Bird. Ohh angry lah sangat.

My Angry Bird

Aku letak gambar Katy Perry sebab dia hot.fulstop. Ada satu point yang aku tak sebut langsung dalam entry ni iaitu game adalah menyeronokkan. So much fun all stuffed in one disc. Aku sebenarnya tak mahu bagitahu pun point ni. Sebab aku assume korang semua dah tahu. Tapi kalau korang still tak tahu then teruskan membaca. Okay , here it goes. Games is fun. Takkan tu pun nak bagitahu. Tak ada game yang tak best. Game yang tak best pun bila selalu main dan bila dah mahir mesti jatuh hati punya la.

Lepas korang tengok gambar Angry Bird aku tu , ada terasa tak macam nak google " Katy Perry boobs " or something like that ? Repair your imaan. Aku tak mahu tulis panjang sangat kali ni sebab esok aku ada kelas dalam studio. Tapi aku still lagi sempat habiskan Half Life : Opposing Force tadi. Mata mengantuk tapi sanggup juga.

Games are like Edward and Bella , an eternity love story. Complicated and amusing.

Sunday, September 11, 2011

Orientation Week is Like Cigarette.

Hello students

Welcome to college life

Dah agak lama aku tak tulis entry baru. Ada dua sebab. Satu , aku malas. Dua , aku malas (haha). Lagipun dah agak lama orang tak minta aku buat entry pasal apa apa topik yang menarik , sebab dulu bila orang suruh aku buat entry aku akan terus buat tanpa timbal dulu kualiti tajuk entry tu , so bila aku dah siap tulis dan publish and baca semula aku rasa macam apa yang aku tulis adalah a-waste-of-time-reading-material dan kerana tu la ada banyak post yang di-antara korang minta aku buat dulu dah masuk draft. Then aku decide untuk tapis dan cuma tulis perkara yang lebih bullshit dari sebelum ni. InsyaAllah.

Memandangkan tajuk pasal orientation week bukanlah satu cerita yang basi dan salah seorang member aku demand aku buat entry pasal orientation week kitorang dekat UiTM so untuk memuaskan hati dia aku buat la. Lagipun aku tengok ramai yang tak faham fungsi minggu orientasi ni dan fight habis habisan untuk menyusahkan abang/kakak senior yang susah payah tolong diorang tu semua. Bagai melepaskan anjing yang tersepit , kita bagi bunga dia balas tahi. Ohsyemm i like.

First day minggu orientasi , dah agak kabur dalam memori aku sebab bilik hostel aku sangat panas. Berpeluh peluh time nak tidur. Risau , tak cukup tinggi iman ke bro ? Tak la , sebab memang panas la , housemate aku 24jam ber-boxer je kesana kemari. Tapi kalau tak silap aku mula dengan taklimat ringan dekat dewan. Bla bla bla... memang bosan. So aku malas nak cerita. Tapi 70% minggu orientasi adalah taklimat , then apa yang aku nak cerita ? Aku tak mahu cerita benda yang bosan dan benda yang korang semua dah tahu. Seriously , korang dah tahu nak guna Blackberry tiba tiba ada mamat poyo datang dengan BB baru start sembang pasal service BBm pula , tak ke bosan kita nak kena layan. Tak layan nanti cop biadap pula. Senyum dan angguk adalah cara yang betul guys.

Punctuality

Nak bergerak ke dataran untuk berkumpul kena lari , nak pergi solat berjemaah dekat surau kena lari , nak pergi makan dekat dewan makan kena lari , nak pergi kencing pun kena lari. Semua tu arahan daripada senior. Cuba imagine 300 student nak naik tangga yang sempit sambil berlari. Kalau ada yang jatuh terhantuk kepala dekat bucu tangga tak ke dah jadi case. At least bagi la kitorang naik tangga dulu lepas tu kalau nak lari pakai tapak tangan pun boleh. Sebenarnya , diorang cuba terapkan sikap menepati masa dalam diri siswa/siswi yang baru nak mula hidup dekat kolej. Well , dah la bebas nak hidup macam mana pun , nak tidur lewat pun mak tak bising. So kalau sikap tu tak terap awal awal memang tak sampai second semester dah kena dismiss la sebab tak pergi lecture especially yang sesi pagi. Girls memang aku tak risau , tapi lelaki bangun awal ? Oh man , first week semangat lagi la , dah masuk minggu kedua baju pun dah tak tuck-in , lecture pagi kira cancel , masuk yang petang je.


Appreciation and Rezillion

Korang semua mesti pernah kena marah dengan abang senior all the time kan ? Buat salah sikit kena sound gila gila punya. Kadang kadang tu yang buat silap bukan korang pun tapi still kena juga sound , boleh pula time senior bagi ayat yang panas macam , " Korang semua ni tahi. " memang terasa headshot la sebab dah la korang belajar susah susah nak masuk universiti bagus macam tu tapi kena cop macam orang yang tak pergi sekolah. Secara automatik rasa marah start membara dalam hati. Letak arang , tuang minyak tanah , nyala mancis , rabak terbakar hati nak bagi penampar dekat senior.

Tapi dalam marah tu rasa tak macam ada something yang perlu korang prove kepada senior yang korang bukan la seperti apa yang diorang claim ; seorang pelajar yang bodoh , tak reti nak hargai perasaan orang lain , bongkak dan sombong. Ke korang rasa lagi down dan terus tak mahu belajar ? Oh my , then korang kena pergi kaunseling la sebab self-esteem rendah sangat. Jangan jadi terlalu dayus sebab senior cuma mahukan korang sentiasa excel dalam study. Tak kira GPA korang macam longkang ke , korang still kena berusaha untuk result yang lebih bagus. Orang yang bijak adalah orang yang reti nak bangun balik bila jatuh.


Teamwork

Cheers. Setiap kolej ada cheers masing masing , sebab nak buat sangat senang. Tepuk tangan buat soundtrack , then menjerit ramai ramai puji diri sendiri dan kolej masing masing. Sekali tengok memang macam budak terencat , tak ada kerja pagi petang malam menjerit sana sini. Dah la sakit tekak , buang masa , letih lagi. Kan ? Tapi keseronokan bila group korang perform dengan awesome adalah satu perasaan yang seperti ombak di persisiran pantai , adrenalin laju memintas double line dalam badan dan terasa bangga sebab dapat tunjuk yang kolej korang adalah yang paling best sekali dalam satu universiti.

Korang tahu tak nanti bila dah habis orientasi dan courses masing masing bermula then assignment start datang mencurah dengan laju , larat ke nak buat semua tu seorang diri ? Kalau tak ada member yang tolong buat sekali memang setahun pun tak akan siap. Sebab korang kan pemalas , last minute baru nak buat. Sebab tu la kerjasama tu penting , walaupun abang/kakak senior tak ada bagitahu yang tu la sebab cheers ni dibuat tapi korang kan semua dah besar panjang. Takkan benda macam tu pun nak kena eja kan. Tak ada teamwork , time ketua bagi arahan untuk cheers , aku bet dia sorang je yang akan menjerit dekat depan. Yang lain sibuk dengan handphone , sembang pasal lunch petang tadi , usha cikaro(girls) hot dalam hall. For the next 3 years or so , korang akan tinggal dekat tempat tu bersama sama. Tak ada kerjasama then tak ada la tolak ansur. Time makan kat cafe tak reti nak beratur , guna washing machine sambil lewa tak kisah langsung member lain yang nak guna juga. Macam abang senior yang jaga kolej aku selalu sangat cakap ,

" Tolong jangan makan darah member. "

Walaupun aku kacak tapi aku bukan Edward Cullen ; aku tak hisap darah orang. At least campur la air gula letak laici ke dua tiga biji baru ada selera nak minum. Kalau macam tu la cara korang define apa yang abang senior aku tu cakap then korang tak layak masuk universiti , packing bag balik sekolah menengah buka Sehijau Warna Daun semula.



Discipline ( Bull-Devlin)

Sejak sekolah menengah , student lelaki semua imagine yang hidup dekat universiti sangat best dan awesome sebab bebas nak buat apa saja berbanding dengan di sekolah dulu. Nak pakai baju ketat , seluar koyak , topi cap buaya pun boleh. Well , girls kan sekarang ni lagi ramai daripada lelaki so kalau empat slot tu tak dipenuhkan memang something wrong la dengan lelaki tu. Best la poligami , tiap malam boleh main cabutan bertuah siapa yang dapat dulu. AFmasuk kan ? Ala girls juga yang minat AF ni , tak ada orang lain dah. Memang la boleh berpakaian bebas , tapi korang tak baca ke peraturan kampus yang devlin semua tu ? Aku tak cakap pun korang tak boleh nak pakai , pakai je la cawat dekat luar pun , asalkan tak kantoi.

Sama macam meniru dekat sekolah dulu , cikgu aku sendiri ada cakap meniru dekat sekolah tak salah. Asalkan kita tetapkan niat dalam hati yang kita sebenarnya bukan meniru tapi cuma menyalin jawapan kawan. Laaa , jawapan kawan tu la yang dulu cikgu ajar semua orang dekat papan hitam kan ? Habistu kalau kita cuma salin je , apa pula salah kat situ kan ? Tapi walau pun benda tu tak salah bagi korang tapi salah bagi orang lain , then benda tu tetap akan salah tak kira nawaitu korang macam mana sekalipun. Yang penting , jangan kantoi.

Panjang aku mengarut. First week of orientation , semua pelajar baru kena formal hampir 24jam. Kadang kadang tu ada yang tak sempat nak tukar baju sebab esok pagi kena bangun awal terus landing dengan kasut sekali. Datang universiti plan nak impress siswi siswi yang gedik dengan rambut jambul , spike berkilat , T shirt purple flashy dengan kasut gergasi Jozan. Tapi , tak sampai hari kedua , kepala dah botak , baju formal ataupun berkolar , seluar slack , time senam pagi kaki seluar kena masukkan dalam stokin sekali (nerd gila). Mana tak malu weh bila aweks lalu tengok korang pakai macam loser camtu. Well guys , girls yang tengok lelaki berpakaian kemas dan anggap korang loser adalah girls yang high-mainteinance-BITCH dan dah terlalu moden. Korang dah hot , kalau berkawan bukan dengan budak band , anak dato' baru ada class kan ? Korang gedik.

Guys , girls tengok korang berpakaian kemas camtu baru la radar-mencari-calon-suami diorang bertindak. Bukan macam lelaki , asal nampak girls ramai je , mata tak berkelip pun sebab nak tengok muka satu satu. *duhh* Memang la girls suka sebab kekemasan adalah very hott. So tolong stop bitching around pasal kena pakai baju formal la apa la. Semua tu untuk kebaikan korang gak. Aku cakap macam confident je tapi sebenarnya aku lagi teruk (haha).


Bagi korang yang dah biasa baca blog aku mesti fed-up aku tak kutuk sangat orientasi ni. Ada sebab aku tak kutuk , bukan sebab aku dah tak suka kutuk-mengutuk ni. Aku still lagi suka tapi bagi aku personally satu minggu yang dah dikhaskan untuk korang tu adalah sangat bermanfaat. Memang rugi kalau korang buat sombong dengan senior , ego tinggi tak mahu ikut cakap diorang. Macam member blogger aku ada tulis dalam status dia ,
" ...I just tasted a pinch of hell for the whole week... ".

Kalau apa yang senior tu buat dekat korang menyebabkan korang dalam kesusahan yang teramat , then imagine la macam mana korang akan rasa nanti bila dah tak ada yang nak tolong guide korang nanti. Bersusah susah dahulu , senang lenang kemudian. Korang tahu tak yang orang sukar untuk stop tabiat buruk diorang not until something bad happen. Bila dah kena baru kalut nak menyesal apa bagai. So , daripada korang buat mistake yang tah apa apa semua tu , senior korang bagi korang rasa susah awal awal lagi. Dan sebab tu la korang yang sepatutnya cakap terima kasih dekat diorang.


Orientation week is like smoking cigarette , at first you hate it then after a while you'll like it and got used to it. And when you quit , you'll miss it.

Novel Review : Orang Hanyut

currently sibuk dengan study and all , maybe ambil masa lama untuk update lagi. Ni cuma draft lama aku time bosan dulu. Bagi korang yang selalu baca blog aku , thank you.


Assalamualaikum

First of all. Sorry for the picture. Aku dah google dekat sejam cover novel ni tapi memang tak ada. So at least korang tahu la novel apa yang aku nak review kan ni.

Okay , novel ni aku jumpa dekat secret stash bapak aku masa aku darjah 6 dulu. Aku memang impress dengan ayat ayat Ali Jusoh yang penuh kontroversi , descriptive dan paling penting , simple. Aku ni yang memang tak pernah suka baca novel jadi excited gila lepas habis sekolah nak sambung chapter Orang Hanyut sebelum tidur.

Orang Hanyut guna karakter Dink Bauk , a 20's chap working as a construction supervisor in Terengganu. Dan suatu hari tu pelarian dari Vietnam datang dengan bot pecah ke kuala dekat Terengganu yang lari dari negara diorang sendiri. Haa dekat sini la start romance. Dia kenal dengan seorang awek Vietnam nama.. er kejap. Nak refer balik. Pelik doe nama dia. Nguen Ti Ngoc Ngeh. Atau pun nama manja dia Nguen Ti.

Ngoc Ngeh. Dalam bahasa Terengganu nak sama dengan ngokngek. Ngokngek ni macam goyang goyang. So awek ni macam Shin Chan la. Goyang ~ Goyang ~. Semua ni ada sebut dalam novel tu tau. Aku quote je. Okay okay part Shin Chan tu takde la.


credit:nadiah

Selain cerita pasal Din Bauk dengan awek Vietnam dia yang putih melepak cun melecun ni , ada jugak cerita pasal dajjal a.k.a member Din , Megat Wahab. Megat ni seludup awek yang dia claim nak buat isteri(convert and all) daripada Myanmar , nama Maymau. Tapi bila dah convert tukar kepada... kejap aku nak refer lagi sekali. Oh yes , Noraini. Aku cerita pun korang takkan faham lah. Dan aku tak expect pun novel ni akan still ada dekat Kinokuniya ke Popular ke apa sebab novel ni terbitan tahun 1994. Time tu aku pun merangkak lagi. Comel putih suci murni Safi.



" ..Begitu jauh mereka datang menempuh gelombang. Terlepas dari maut perang , terlepas dari laut yang ganas , mereka adalah manusia yang mencari kedamaian dan mereka menemuinya di muka kuala itu. Mereka maut sebelum sempat membuka penyelaknya.. "

- Ali Jusoh

Thursday, September 1, 2011

Req : Rokok Haram ?


Hello confused smokers




Aku rasa aku dah tangguh hal ni terlalu lama so aku decide untuk tulis je dengan apa yang ada. Kalau aku salah korang betul then bagus la , aku boleh belajar something. Kalau aku betul dan korang pulak salah jangan nak ego pulak. Dasar tak puas hati nak betul je. Puih.

Entry yang ini adalah sambungan kepada entry mengenai boyfriend korang smoking. Sebenarnya entry tu ada pun sebab aku buat reply untuk post Cik Zaiti mengenai lelaki hisap rokok and the effect on their girlfriends. Then ada la pulak hamba Allah ni mintak aku tulis pasal hukum menyedut hasil tembakau berbalut kertas putih ; rokok. Aku asyik ulang benda sama sebab lagu Muse - Starlight yang aku tengah dengar ni asyik ulang ayat sama. So otak aku pun macam pusing dalam round-about yang sama. Oh Devlin.

Hampir 3 hari aku buat research pasal benda alah ni. Aku pun tak percaya aku sanggup buat research semata mata untuk korang semua. Terharu tak ? TAK ? You make me sad. Dalam 3 hari tu , masuk hari ke dua aku dapat banyak gila info yang macam , is this bullshit? Bangkai pun diorang letak dalam rokok. Darah la apa. Mungkin tu cuma propaganda yang diorang guna sebab tak nak orang merokok. Well , bagus juga sebab boleh takut kan orang. Tapi ,betul ke modus operandi camtu ? No. It is not. Sama macam tok imam cakap dekat anak murid bahawa arak tu adalah kencing syaitan. Because it is not. Arak ni adalah buah anggur yang diperam. Mis-information is killing our people. So kids , don't smoke okay ? Sebab rokok is the devil's dick. Nak sangat , go on. Suck on devil's dick.

That's my man !

Jawab je , rokok ni haram ke hah ?

Haha rilek rileks. Aku saja nak buat suspen bagitahu lambat lambat sikit. Tu pun tak boleh ye. Aku buat research bagi kajian dan pendapat daripada orang Malaysia sendiri. Kalau sampai ke Tel Aviv University punya conclusive baik aku pergi duduk Israel terus kan. I try not to be bias. Aku baca jugak pendapat orang yang merokok. Kalau korang dengar pendapat dari satu side je , then that is so stupid. Mindset korang akan di mind-fucked oleh that one and only group. This one goes to you politic whore :)

Berikut adalah statement yang aku ambil daripada website Zaharuddin Abd Rahman , aku dah lupa nama website tu. Tapi korang boleh google dengan initial rokok.

" ..Walaupun ianya haram, tapi tidaklah haramnya besar seperti zina, mencuri dan lain-lain dosa besar. Setiap perkara haram ada tahapnya di sisi Shariah, ada yang dikira dosa besar dan ada yang kecil. Dosa hasil rokok bolehlah di katakan termasuk dalam dosa kecil.. "

Artikel yang dia tulis ni panjang gila. Aku memang tak larat kalau nak expand satu satu. Sebab aku baru balik futsal. Korang tahu betapa lelahnya main futsal dalam bulan puasa ? Dengan cuaca panas , peluh jantan yang menitik , betis cramp , kasut ketat. Fuhh terasa gay kejap.

So , Encik Z clearly state that rokok adalah haram. Yes , haram macam babi , anjing dan bukan muhrim. Those kind of haram. Haram yang ber dosa kecil. How's that ? Macam ni aku senang cakap , kalau korang bukan doktor. Korang tak diiktiraf untuk bedah orang. You will just fuck people up. So , you should just leave kerja bedah ni kepada doktor yang ada sijil dan pengalaman untuk buat. Maksud aku , aku tak boleh nak cerita panjang panjang sebab ilmu aku tak cukup tinggi pun. Setakat alif ba ta aku tahu. Kalau korang betul betul curious , DO NOT google. Pergi sekolah ataupun musalla mana mana , tanya ustaz dan ustazah. Jangan harap maklumat dari seorang je pulak.

to smokers

Berikut adalah petikan daripada ayat Al Qur'an ,

Allah berfirman (yang artinya), "Dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri dalam kebinasaan." (Al-Baqarah: 195).

Member aku pernah cakap , bila baca tafsiran ayat daripada ayat Al Qur'an ni , jangan baca yang tersurat sahaja , sebab tersirat itu penting. So , kalau korang ada otak yang waras dan boleh berfikir luar daripada kotak. Korang boleh relatekan rokok dengan membinasakan diri sendiri. Sama macam bunuh diri. Senang cakap , ada yang cakap rokok adalah makruh sebab bila dilakukan secara berterusan , boleh merosakkan kesihatan. Ada yang cakap haram sebab boleh merosakkan kesihatan. Ada yang cakap takpe sebab merosakkan kesihatan. Semua dengan sebab yang sama. Ultimately , semua ni atas tangan korang untuk pilih.



Ingat lagi dulu masa sekolah rendah , ada peribahasa yang cikgu selalu suruh guna dalam penulisan ; " Buang yang keruh , ambil yang jernih " ? Then masa Tingkatan 4 ada eksperimen guna asap rokok dalam balang. Air tu tukar jadi kuning macam Devlin (tahi). Kotor. Dan busuk. So , jernih ke tu ? Make your own choices.

Typical First Impression.



Hai

Amplifier " Santanu " gitar elektrik aku dah lama gila tak sentuh. Sebenarnya bukan aku punya , abang aku punya tapi dia tinggalkan dalam bilik aku dekat Kota Bharu so automatically jadi hak milik aku la. Dah dekat 2 bulan aku plan nak tulis lagu metal untuk Otaku , tapi entah apa yang sibuk dengan jadual sampai nak spend 2 jam dengan gitar pun dah tak sempat. Online facebook apa bagai sempat pulak kan ? Perenggan pertama memang tempat aku buat mengarut tahi.

Aku sejak dulu lagi tak suka sangat nak ambil tahu hal orang lain , well sebab korang semua pun tahu kan apa kerja seorang kawan ? Bawa problem. Angkut sana sini harapkan orang lain untuk settle-kan untuk dia. Well , no thank you. Tapi satu je masalah , aku tak boleh tengok orang ada problem sebab aku mesti rasa macam nak tolong. Kalau aku tak sempat , aku tolong dalam hati pun kira jadi la. Doa pun satu bentuk pertolongan juga kan ? Bila aku tak ambil tahu hal orang lain , aku ingatkan orang lain pun sama la. Tapi tak, lagi aku tak mahu ambil tahu lagi la dia nak bleach asshole orang lain. Sebab tu la first impression penting. Hell , member aku yang tak pernah pergi Jepun , cakap bahasa Jepun dua tiga rangkap pun orang dah anggap sebagai Nihon-jin (orang Jepun).


Speech

Rose terpaksa pergi ke blind date yang telah diset-up kan oleh girls dia sebab terlalu lama single.

" Hai awak , nama saya Rose. Rosnah. "

" Oh. Hai juga. Aku John. Johnny The Lalat. "

" Err okay. Awak asal mana ? "

" Rumah aku belakang ni je. Kau sibuk ni kenapa. Nak masuk meminang ke ? "

Rose terus kembung muka. Marah. Sebab dia dah salah tegur lelaki. Dia pergi tegur seorang playboy yang guna aku-kau.

Guna aku-kau adalah kasar ? Kenapa pula perkataan aku dengan saya tu berlainan? Dua dua ada maksud yang sama kan. So , what's the big deal. Dan kenapa penggunaan saya-awak tu tak pondan ? Sebab orang dah diracun dengan cara penggunaan dan bukan maksud perkataan. Well , perkataan " gampang " korang tahu apa maksud sebenar dia ? Berdasarkan wiki , gampang berasal dari bahasa Indonesia yang bermaksud mudah ataupun senang. Tapi kita gunakan gampang untuk perkara lain. But , nobody gives a shit pasal maksud perkataan tu selagi diterima dalam masyarakat. Kan ? Hanya kerana orang tu cakap kasar sedikit tak bermakna diri dia adalah seorang yang jahat ataupun tak reti nak respect orang lain. Cakap babi pun dah jadi kontro , kesian Lisa tau.

Ada orang yang selesa berbual guna babi-celaka-jahanam-puki dan carutan lain lain. Ada orang yang selesa guna saya-awak yang korang rasa pondan tu. Tapi tu tak bermakna apa apa. Kita tak boleh judge orang dengan cara percakapan dia , sebab that is steuupid. Kalau member kita suka speaking mana boleh terus cop dia anak Mat Salleh , anak Lord. Dia mungkin dah diajar oleh ibu bapa dia untuk menggunakan bahasa Inggeris sejak kecil lagi , so agak susah la dia nak guna bahasa Melayu. Kalau korang still having the first impression yang dia gila berlagak sombong bongkak nak guna English dengan member sendiri , then apa kata korang ajar dia bahasa Melayu. Habistu , takkan nak salahkan parent dia. Ibu bapa dia yang salah sebab pentingkan pendidikan dan masa depan anak dia ?


Physique

Aku pernah kenal seorang girl yang dari luar nampak sihat tubuh badan , dah la cun gila. Memang ramai la yang gilakan dia. Cantik , comel dan pandai. Lethal combinations. Tapi , tak ramai yang tahu dia sebenarnya ada diabetes. Penyakit yang membunuh. Tapi ada yang lebih menyakitkan dia , bila orang puji dia pandai jaga tubuh badan dan body figure yang slim dan menarik. Padahal dia nak makan memang kena jaga , insulin level and all that shit. Tak ada siapa yang tahu , dan bila orang dah assume yang dia seorang hottie yang slim , teka la apa yang orang nampak bila tahu yang dia sebenarnya ada penyakit ?

Kurus gemuk pendek tinggi tu semua kurniaan Tuhan. Well , kalau tak jaga pemakanan pakai ngap je semua suka hati , mana tak gemuk girls. Nak makan banyak boleh , asalkan bersenam. Naik turun tangga 30 minit pun dah kira bersenam. Tak payah tunggu nak siap pakai stokin kasut apa bagai turun padang ber-aerobik baru dikira sebagai bersenam. Body dah gemuk , pemalas pula tu , memang tak dapat nak nolong la den.


Facial & Clothes

Dulu masa aku kecil , mak aku ada cakap " Jangan kawan dengan orang yang jahat ". Sebenarnya ada betulnya apa yang dia cakap tu , sebab dengan siapa kita berkawan hari ini lah dapat tentukan macam mana kita esok hari. People change. Bukan hari ni , esok lusa siapa tahu. Tapi macam mana aku nak tahu dia tu jahat ataupun baik kalau kenal pun tak. Takkan sebab muka dia ada parut ala ala Crow Zero terus assume yang dia tu kaki pukul , samseng jalanan. Memang tak adil kalau kita buat macam tu. Setakat pakai baju hitam lambang Freemason tak bermakna dia tu pengikut Freemason. Maybe design baju tu cun sampai tergerak hati nak pakai pergi lepak. Aku sendiri ada baju yang terus terang troll Playstation. Baju tu aku beli dekat Bandung yang tertulis PeleSetan dengan lambang Playstation. Tak ada orang tegur , sebab aku tak pakai bila pergi jumpa dengan orang tua.

Orang kata , masuk kandang ayam kita berkokok , masuk kandang kambing kita mengembek , tapi kalau masuk kandang babi nak buat apa ? Yang pergi masuk kandang babi tu siapa suruh. Bila korang dah pergi lepak dengan kumpulan yang minat lagu metal , tak pelik kalau diorang sentiasa berpakaian gelap , berseluar jean ketat yang ada rantai sangkut dekat belt line. Kita tak ada hak nak cakap yang dia tu kafir sebab buat semua tu. Even dalam page Facebook Ustad Azhar Idrus pun ada gambar dia dengan seorang brother berambut afro berbaju ketat dan seluar jeans koyak tepi pantai. Aku tengok dekat komen ada yang cakap memacam dekat dia. Listen , kalau betul orang yang komen tu kenal siapa dia in real life then tak apa sebab memang that is the truth , tapi kalau korang tak kenal dan terus sebar cerita memacam macam tu tak ke fitnah namanya ? Dosa yang lebih besar daripada dosa membunuh.

First impression : SEXXAYY mommy.

Writing Style

Sebenarnya , there is a study of style of writing in determining a person's personality and behavior. Of course, aku dah lupa sebab aku belajar untuk guna dalam real life dan bukan setakat nak lepas exam je. So aku lagi cenderung untuk tahu maksud sebenar daripada definisi yang susah nak faham tu. Korang ? Tapi aku rasa study tu tak cakap kalau orang tu suka mencarut dalam penulisan dia , dia adalah seorang perogol. Sebab frankly , semua orang mencarut. Macam mana tak mencarut , tulis babi iaitu binatang pink tu pun dikira carut , belum kira fuck lagi. Yang ni aku malas aku nak bagitahu maksud.

Orang yang mencarut dalam penulisan bukanlah orang yang jahat dan tidak sopan , that kind of assumption always have me thinking about balls-dipping-vag. Sebab terlalu cetek. Member aku cakap , pemikiran dalam gelas Teh O Ais , dalam lecak , dalam pasir jerlus , dalam lumpur. Terlalu kecil skop korang tu. Sebab ada orang yang rasa cara untuk state point diorang lebih dramatik dan berkesan bila diorang guna kata kata carutan. Well , dah la bunyi best , maksud pun lagi best , siapa tak suka guna kan. Sama juga macam anak Lord dekat point Speech di atas. What works the best , do that.


Aku tengok negative first impression lebih banyak daripada any positive one , which makes me sad. Sebab tu la aku tak suka jugde orang berdasarkan first impression. Muka buruk sikit cakap orang asli. Tak tegur cakap sombong. Semua benda macam ni memang dah biasa dalam hidup kita sampai bila kita buat pun , tak perasan yang sebenarnya judging people adalah sesuatu yang asbstrak dan subjektif. Walau pun contoh yang Matluthfi bagi dalam vlog dia mengenai Jugdmental tak banyak , tapi he clearly state the point bahawa judging people dah memang ada dalam diri masing masing. Walaupun sedikit. Orang Melayu pemalas , orang Cina suka menipu , orang India bodoh. Why should things be like that ? Bukan Tuhan dah cipta masing masing berlainan ke ? So why should we streotyping poeple hanya sebab gender , race , ethnic dan personaliti dia.

Diversity in Life

Abang aku pernah pesan dekat aku , " Kau nak buat apa apa pun , pastikan benda tu bila orang tengok akan terus cakap Okay dan bukan , budak ni bodoh bengap tak ada kerja ". Sebenarnya dia cuma mahu menganjing orang yang suka judge people. Sama macam polis masa Bersih 2.0 (dan Patriot) dulu , that's not who they are. It's just what they do. Dah dapat arahan untuk pergi pukul orang yang buat kacau tengah jalan, terpaksa la buat. I'm not saying they really did those horrible things but , korang ingat diorang balik rumah gelak gembira dapat belasah orang Malaysia yang senegara ?

Kita memang tak dapat nak elak untuk buat kesilapan ; judging people , tetapi kita boleh cuba untuk tidak melakukannya. Salah sekali bukan salah selamanya. Well , Quran sendiri pun ada menyatakan ,

God will not not change those who are not willing to change themselves.

Thursday, August 25, 2011

My Perfect 10 minus 1.



Assalamualaikum

Bila korang baca aku bagi salam dekat atas , korang cuma baca je ataupun balas waalaikummussalam ? Ha kalau tak , jawab la sekarang. Aku tunggu. Aku dah start rasa sakit hati sebab tak boleh nak tidur. Aku rasa macam nak tumbuk bantal dan cakap " Kau memang tak berguna ! " tapi bantal tak tahu apa apa. Dia sendiri pun putih dan innocent. Walaupun aku marah dekat dia , tiap malam aku tetap pergi dekat tepi dia dan usap dia. Peluk dia bila nak tidur. Kadang kadang sampai ke subuh kitorang berpelukan.

First of all , this is just a daily rant. Sort of. Aku pun tak pasti. Tapi sesuatu yang aku nak bagitahu. Dan ni adalah entry yang paling bosan korang akan baca dari aku. So , kalau korang tak mahu baca boleh terus tekan Cntrl + W dan teruskan ber-facebooking. Tapi kalau korang tak tekan then korang baru je buat kesilapan yang besar. You are about to waste your 10 minutes.

I would assume korang yang still belum close tab ataupun tekan button Dashboard still membaca. Aku tak hairanlah sebab aku memang awesome dan korang memang tak ada kerja nak baca entry aku ni kan. Life is a funny tragedy.

Bersatu kita teguh , bercerai kita kahwin lain.

Dulu masa aku kecil aku selalu imagine yang aku akan ada seorang isteri yang cantik , rumah yang besar , sebuah kereta idaman dan dua orang anak untuk aku buli supaya buat chores. Tapi tu masa aku kecil. Bila aku dah besar. Aku cuma harap aku akan jumpa seorang gadis yang boleh memahami aku , rumah biasa , kereta biasa dan dua orang anak untuk dibuli. Aku dah tak tanam azam setiap tahun untuk cuba tackle girl yang super-hot sebab it's a waste of my fucking time. Dah la membazir masa , duit pun sekali kena angkut. Yes , life is a funny tragedy.

Buat apa aku ada isteri yang comel macam Haruka-chan dengan hardware yang mantap tapi nak sembang pun tak tahu pasal apa kan. Lagipun , tak ada benda yang kekal selamanya. Siapa still ingat nama macam Nouvelle Vague hah ? Dia adalah hottie Hollywood dulu. Tapi orang dah lupa. Bila dah tua , dah berkedut sana sini , perempuan dah tak laku. I'm sorry to say but that's how the fucking world works. Yang baru kita sanjung , yang lama kita sambut every year annually for one day. Ever heard of the word istiqamah huh ?

Sebab tu aku nak cari isteri yang tak perfect 10. Yang bukan cun gila babi sampai semua lelaki semenanjung naik stim bila dengar nama dia. Well , dah cantik mesti la kena pakai seksi. Baru ada standard , baru ikut arus zaman , baru moden kan ? Sebab memang lelaki semua nak tengok semua hardware korang tu. Tapi korang ingat bila lelaki dah tengok , ramas sekali then dia nak lagi ? Korang ingat dia akan love you for the eternity ? Oh bullshit dude , tak mungkin. Bila dah dapat dan dah buat then bosan , cari la yang lain. Korang cuma bagi makanan free kepada diorang. Dah orang suap , mulut pun dah ternganga , mamam je la.


Aku transform from a fucking-mischoreographed-asshole kid kepada aku sekarang ni yang cuma mahukan conversation. Aku cuma nak bercakap , is that so hard to ask for ? Is that like a mountain high climbing mission for you ? Aku mahukan my Perfect 9 untuk bercakap. I mean like a human. Just conversing. Korang sanggup ke bersama dengan seorang yang sangat membosankan sampai korang rasa macam tengok Khurafat pun lagi best daripada bercakap dengan dia ? Don't you fucking dare saying yes because i love him/her. Because that is just bullshit. Movie adalah movie , life pula adalah nightmare. Tak mungkin hidup sama macam movie. Sebab dalam movie dah ada skrip. Diorang tahu apa yang diorang kena cakap. Semua benda dah disusun untuk menjadi sempurna.

Perfect 9 adalah isteri yang tidak perfect. Yang sentiasa kurang dengan something. Tak terlalu cantik , tak terlalu pandai , tak terlalu tinggi dan tak terlalu pendek. Maksud aku adalah aku tak mahu isteri yang dah serba serbi tahu. Kalau semua dia dah tahu then korang tahu apa akan jadi ? High mainteinance bitch. Dia akan demand untuk kita keep-up dengan every little bullshit yang dia reka sendiri dan cuba ubah diri kita kepada seseorang yang kita tak mahu. Kalau semua perkara dia dah tahu , then apa yang aku tahu does not count anymore. So , that sucks. Suami yang dayus adalah suami yang tersunat kepala sekali dulu. Fuck that shit. That's not going to happen to me. Bukan takut , tapi sayang ? Fuck you.

Ada orang tanya aku

" Kenapa tak cari girl yang bertudung labuh ? Lagi bagus macam tu. "

Kenapa ? Are you fucking kidding me huh ? I guess not. Pernah tak korang tengok dalam facebook ada orang guna nama dia dalam bahasa Jawi. Does that mean he is Arab ? Does that mean he's seorang yang beriman dan baca Qur'an setiap hari ? No. That doesn't mean shit. Tu cuma bermakna , nama dia ditulis dalam Jawi. Sama la macam girls yang bertudung labuh. Well , i got nothing against tudung labuh , bawal , Siti , Mawi , Greek Goddess , shawl and macam macam tudung ala ala Yahudi tu. Tapi pakai tudung labuh tak bermakna girl tu seorang yang bagus dalam bab agama , hell , she could wear a Christ cross in there tak ada siapa yang tahu. Aku pernah jumpa student UIA yang pergi lecture bertudung siap naik bergetar tangan nak masuk meminang tapi bila weekend , kalau bukan Changkat , Raggae Bar pun jadi.

Aku bukan cuba fitnah semua girl tudung labuh ni bertopeng syaitan yang direjam tu , tapi you just can't judge a book by it's cover. Ni kan pulak by it's tudung. Because that is just plain stupid. That is why aku cuba cari girl yang tak perfect hal agama. Girl yang sosial tetapi ada had yang dia sendiri tetapkan dan tak perlu ada orang bagitahu benda mana yang betul salah sebab dia sendiri pun dah tahu. Islam ni sangat luas. Luas sampai nak expand every little detail pasal apa yang haram , apa yang harus buat apa semua tu amat meletihkan. Tak percaya tengok la video ceramah Ustad Azhar Idrus , soalan pelik pelik pun ada.


Aku mahukan isteri yang tak tahu memasak sangat supaya kitorang dua dua boleh pergi belajar memasak sekali. Bila aku sakit , dia boleh jaga makan minum aku. Tapi bila dia sakit , aku pun boleh jaga makan minum dia. Aku nak every each day spend dengan dia bermakna. Kalau dia dah tahu hujung pangkal hal dapur , dia pun boleh ajar aku. Aku pun nak tahu apa yang dia buat hari hari dalam dapur. Dah macam office dia ha. Tahu apa jadi kalau isteri aku tu adalah tukang masak professional yang sangat hebat ? Bila aku tegur dia , confirm aku akan dapat sepasang kasut dalam mulut yang dilempar dari jarak dekat. Tak mungkin dia boleh terima direct-critism. Ego yang dah disuburkan selama bertahun sebelum berkahwin. Sebab aku suka makan pedas, Tak kira la apa benda sekalipun , kalau tak pedas memang tak jadi. Hell , jala emas pun aku celup dalam sambal belacan.

Dulu aku pernah sebut , girls yang menangis kerana confused adalah kelakar. Sangat kelakar walaupun sangat comel. So , kalau my Perfect 9 tak tahu aku boleh ajar dia , kalau aku tak tahu dia boleh tolong aku. Kalau dua dua tak tahu ? Well , dah ada satu alasan untuk buat aktiviti bersama kan ? Walaupun sekali seumur hidup , aku nak tengok my future wife untuk menangis sebab confused. That would be my biggest laugh.


A Perfect 9 adalah girl yang imperfect. Yang akan sentiasa ada sesuatu yang tidak mencukupi. Dan aku mahu mencukupi kotak lagi satu tu supaya dia jadi my Perfect 10. Aku kalau boleh , tak mahu langsung cakap yang aku sayangkan dia ataupun puji dia in any way at all. Aku tak mahu tunjuk dalam perkataan. Sebab aku tak mahu bosan bila dengan dia. I want my future wife to know everything , everything except me.


" You know how to keep a fresh marriage ? "

" Good listening ? "

" No. It's about me never really believing that i had her "



Tuesday, August 23, 2011

Req : Who Are Otaku Dan Lyrics/Chord.



Hello guys

Not much of an entry hari ini. Cuma lirik dan chord bagi beberapa lagu daripada an underdog band daripada Kota Bharu , Kelantan. Otaku. What ? Korang tak kenal band ni ? Tak pernah dengar langsung ? Tak apa , sebab band ni memang tak famous pun. Tak ramai yang kenal. Kalau kenal pun mungkin sebab lead guitar yang kacak. Yes , badan tough dan kacak. Memang ramai girls gilakan dia. Vokalis ? No comment.

Otaku direkacipta oleh Adie , yeah that's me , on July 2008. Rasanya time tu aku baru Form 4 kot. Baru seminggu belajar main gitar , tapi excited terlebih sampai pergi buat band. Masa aku mula mula buat band ni , aku cuma nak buat 2-man-band yang main akustik. You know , lagu kapak cintan cintun rekod guna phone tu. Ha macam tu la. Tapi tak lama lepas Aku dan Bob rasa macam kitorang dah cukup bagus untuk buat band yang boleh buat lagu sendiri dan jamming dengan drummer dan bassist yang tetap. Then , kitorang paksa Adib untuk ketuk drum. He's a super talented drummer. Tak silap aku , dia cuma belajar main drum daripada pancaragam sekolah kot. Tapi lagu Muse memang dalam kepala la. Tapi , bukan band namanya kalau tak ada bunyi bass yang meng-khusyuk-kan betul tak ? Dah la band tak best , member Otaku pulak tak dikenali ramai so sangat susah nak cari orang. Tapi nasib baik abang Bob , Kimi power juga main gitar , so lepas beberapa sessionist practise , Otaku dah ada bassist.

Mula bermain dengan lagu Tidur yang boleh buat korang semua tidur aku guarantee. Lagu tu adalah lagu first sekali aku tulis dulu. Dan sangat tak best. Otaku banyak main lagu yang perlahan , jiwang , dan eww sekitar tahun 2008 dan 2009. Tapi bertukar kepada Rock yang tah apa apa daripada 2010 sehingga sekarang.

Vox & Rhyrhm : Adie.
Lead Guitar : Bob.
Drum : Adib.
Bassist : Kimi.

All song are self-written by Adie and perfected by Adib , Bob dan Kimi.


Here are some links to the official webpage on Myspace dan beberapa lagu. There's also a side-band project called The Rockets. Side-band ni aku dan Adib buat sebab Bob dan Kimi jarang ada dan kitorang gian nak head-banging.

Myspace : Otaku. This one for Rockets.

Song : Aku tak pasti link ni boleh guna ke tak , sebab akan di-link-kan ke videos dalam profile Facebook aku. So kalau tak boleh , sorry la. Lagu lagu lain boleh usha dalam Myspace. Yang mana ada tu , yang tu je lah. Dah malas nak upload lagu baru.



Sebenarnya entry ni Bob suruh buat sebab dia sendiri tak tahu chord yang aku guna. Well , nama pun lead kan. Aku main lain dia main lain. Tapi still lagi bunyi best. Kalau yang baru nak belajar main gitar tu , boleh la contact Bob. Tapi satu je problem , dia cuma ambil student girls (Haha).

Lyric for Maafkan Aku , When I Kiss You , Angan , I Killed My Cat , Tidur , Rebah dan Sedar ada di sini. Aku malas nak tulis lirik sebab jiwang sangat. Macam tak percaya aku yang tulis semua tu. Tapi aku akan bagitahu chords yang aku guna. Sila kira dari atas : E a d g b e.


Maafkan Aku

Intro , Verse dan Outro semua sekali ulang chord yang sama.

F G* Am C

G* : 3 5 4 5 3 3


When I Kiss You

Intro dan Verse Em7 Bm C Cm

Chorus G7 Am C Cm

G7 : x 10 12 11 12 x

Em7 : x 7 9 7 8 7


I Killed My Cat

Capo 2.

Intro , Verse dan Chorus semua chord sama.

Em G C7 B6

C7 : x 3 5 4 5 3

B6 : x 2 4 2 4 2


Tidur

Intro dan Verse G Cm

Bridge G Am C D

Chorus G G* G7 C7

G7 : 3 5 3 4 3 3

G* dan C7 dah ada dekat atas.


Rebah

Intro dan Verse F#m C# D# B (semua power cord)

Chorus F# C#m B7 D#m E

B7 : x 2 4 3 4 2

D#m : x 6 8 7 7 6


Sedar

Lagu ni cuma perlu plucking tiga string je. Sebenarnya aku pun dah lupa apa chord dia. Lama gila tak main. Tapi korang try la kalau nak. Kalau bunyi best tu , then betul la.

First : 0 0 9 8 7 0
Second : 0 0 7 8 7 0
Third : 0 0 6 4 5 0
Fourth : 0 0 5 4 5 0


Angan

Capo 3

Intro ,Verse dan Outro F F/G F F/C

Bridge Em C Dm

F/G : 3 3 2 x 1 o

F/C : 0 3 2 2 1 0


" Otaku ! "

Okay , tu semua lagu lama. Sekarang lagu baru. Lagu yang boleh goyang goyang zapin sampai terangkat kain. Rock keras sikit. Lagipun aku tengok Adib bosan tak boleh nak guna double paddle. Kimi pun nak main slapping bass jugak kan.


Beautiful Lie

I don't know when the clock is gonna stop
'Cause all i wanted is for you to die

Put on some pressure on my head
And i'm gonna be satisfied

I'm will find the one in your eyes
And you will see the real in me
It's not right. It's not right at all

Maybe we put on a new line now
The line will guide us to find the sun
Such a lie. A beautiful lie

Intro A. C D E. D C D. C G A

Break A C slide D G

Verse A C E

Chorus F G A C


Doggy Doggy Parafume

You put me down like a dog
And stomp my head on the ground
I'll bled myself to the fire
And you never wanna know why

I believe in you like a saint
The things you said make me cry
I'm a dumbass for killing you
But now i'm satisfied

Push me to the ground
Leave me for the sun
I'll die right behind
You know me well now.

Intro D F A G A (strumming)

Break D G. D G#.

Verse D F A G A (palm mute)

Chorus D F A G A


Walkaway

Em D A B

Im in the time where.
The world crawls on my feet.
And eat all of my self conscious.

I'm in the world where.
Lie is so easy.
And no life didnt give me no choice.

[break]

*loud
i wish that i could strain. your foreword seem so plain
oh baby on the train.

CHO(2x): Em G D A/D/C/D/E/D or D A C D

just let me fall. just let me go.
just let me see the truth in the burning sun

forget the pain. forget everything.
just watch me as i walk away.


Untuk lagu Walkaway , aku malas nak tulis so aku copy je daripada note pad dalam laptop. Lagipun susah gila nak explain. Banyak sangat slide. Tapi nak senang , dekat chorus tu boleh main :

Em G D A C


That's all i guess. Dah letih menulis lagu sendiri. *I should write song with shorter lyrics haha*. Kalau ada korang yang try main lagu Otaku tapi tak menjadi , boleh terus komen dan aku akan bagitahu cara dia. Sebab lagu Otaku tak ikut buku teks. Kitorang semua baca note muzik pun tak reti ni kan pulak chord apa bagai. Sebab bagi aku , a good music is a raw music.



Monday, August 22, 2011

Req : Hubungan Jarak Jauh.



Hello lovers

Lovers or singles. Doesn't matter. Sebab aku still nak cakap Hello. Tak kira korang dah berpunya ataupun tidak , selagi boyfriend korang tu belum masuk meminang dan menikah. Korang bukan milik sesiapa. Not anyone's property. Tidak terikat dengan apa apa tali hubungan sekalipun. Couple cumalah sparepart/booking/bahan untuk hilangkan bosan , dapatkan pengalaman , dan jaminan masa depan.

Over the years , aku selalu sangat jumpa orang yang sangat skeptical bila masuk bab couple. Terlalu ketat peraturan yang diorang gembar gembur sana sini. No need for the aggravation people. Couple means nothing. Hollywood dah tanam satu idea dalam kepala korang yang couple and love is like the best thing in the whole universe. Which it is. Tapi , berbaloi ke korban macam macam , all in the name of LOVE ? Dan bila aku cakap skeptical , aku bukan cakap kosong. Ada girl yang dapat text daripada seorang lelaki. Well , first text mestilah bagi salam dan tanya khabar kan? Baru nampak sopan sikit. Lelaki tu text dia pun sebab nak tanya hal study , bukan nak molest dia ke apa. Tapi , dia terus bagi skrip daripada Al Quran , minta cepat bertaubat , mengucap la apa , cakap yang lelaki tu cuba melakukan maksiat. Oh my God you are the most beriman human in the world. Confirm kau pergi syurga.


Shit , panjang pulak aku mengarut. Tak apa , dah lama aku tak buat entry request. Excited. Sebenarnya , girl yang request entry ni minta aku tulis dengan sedih. Well , aku dah pasang lagu Radiohead sekarang , tisu pun dah ready dekat tepi. Okay , bukan tisu , baju semalam tak basuh pun jadi la. Mohabbatein je aku belum tengok untuk ambil feeling so sorry , no sad entry for you.


Chemistry

Korang semua pernah cuba long-distance relationship ? Belum ? Cuba la. It is so awesome , that you puke every night. Wait , what ? Tak tahu apa kejadah itu long-distance relationship. Okay , tak perlu google untuk tahu apa makna term ni. Sebab kalau korang convert terus kepada bahasa Melayu pun dah boleh faham. Kalau sekarang ni korang memang dalam hubungan , tapi dalam satu negeri. Seorang dekat Damansara Perdana , lagi seorang dekat Cheras then no. Itu bukan long-distance. Naik motorsikal pun boleh sampai. Tak rindu langsung. Hujung minggu dah boleh keluar dating One Utama.

So what the fuck is it exactly ? I'm sorry , no heads up for the F-bomb. Aku sebenarnya tak suka jawab soalan guna buku teks. Sebab ianya adalah bosan , skema dan bosan. So aku akan cerita. Dulu aku ada kenal seorang girl ni , let's call her Turtle. Turtle adalah orang yang paling insecure dan pemalu pernah aku jumpa. I think you know the type. The type yang kalau nak tegur lelaki tu , dah rangka peta soal jawab 3 jam sebelum jumpa. Kalau jumpa tiba tiba , memang keras macam batu la. Tapi Turtle comel gila , seriously guys, super-SNSD cute. Sebab tu aku ada suka dekat Turtle sikit. Sikit je. Tapi aku tak pernah bagitahu. Sebab Turtle suka lelaki lain. Let's call him Asshole which aku kenal dan aku tahu tak suka dekat Turtle. Well , playboy. Tapi kalau dah suka tu playboy ke tak lain kira , yang penting i like you you like me. Oh man , what a piece of crap.

Hampir setiap malam kitorang chatting , Turtle akan cerita dekat aku pasal Asshole tu. Aku tak sampai hati nak bagitahu the truth. Tapi slow slow aku cerita. Bila Turtle dah faham , aku bersyukur gila Turtle tak macam most of the girls yang terus kondem semua lelaki atas dunia ni , tapi Turtle terus lagi mencari. Sampai la Turtle jumpa dengan lelaki yang dia still lagi bersama sekarang , let's call him Second Asshole (Haha). No , call him Panda. Dan kalau tak silap aku , Panda tu study dekat Mesir or somewhere around there la. Dan Turtle pula dekat Malaysia. Dan diorang still lagi bersama. What make those two stick together like a fucking glue ? Dua dua insecure dan pemalu. True story.


Note this , chemistry sangat penting guys. Tak kira short ataupun long distance , kalau topik perbualan korang dah di-holocaust-kan dengan topik yang tipikal dan boring , do you think he'll survive that ? Aku tak risau pasal girls , sebab selagi girl tu sayangkan dia , bosan macam Saiful Apek pun still nak lagi. Lelaki bila bosan korang tahu apa jadi ? Dia cari yang lain. So macam mana nak bagi relationship korang exciting dan sentiasa aggravating ? Tak payah beli buku Kamasutra , tambah dosa lagi ada la. Korang cuma perlu buat satu benda je. Cari yang lain. Cari yang sesuai dengan korang. Sebab kalau korang couple untuk jadikan dia sebagai teman hidup , then dia tu la yang korang akan tengok setiap hari , sembang , buat ehem malam Jumaat , buat anak setiap 9 bulan dan dengan dialah korang akan habiskan sisa sisa hidup korang. Aku rasa Turtle dengan Panda tu sangat sesuai sebab dua dua ada sifat yang sama. So , walaupun Turtle tak tahu nak cakap apa apa , Panda pun tak tahu. Oh , romantik.


Commitment

Aku pernah tengok movie yang cerita pasal couple yang terpaksa undergo relationship a thousand miles away. I'm talking about Britain and America. So , kalau korang setakat KL dan Alor Setar tu small matter. Taknak dengar lah. And guess what , ending cerita tu tunjuk yang lelaki tu give up dan sanggup tinggalkan gadis tu sebab tak tahan dengan pressure. Sex. Seminggu tak dapat handjob macam setahun tak makan. Just kidding. Lelaki tu tak sanggup buat long-distance relationship sebab apa ? Commitment of course.

Komitmen dalam hubungan macam peanut butter dan strawberry diapit roti. Perlu sebati dan sama sedap. Kalau terlebih PB , nanti terlekat dekat gigi. Terlebih strawberry , manis sangat pula. What kind of fucking analogy is this dude ? Okay sorry , aku lapar. Tapi , memang betul komitmen itu penting. Korang boleh cakap I Love You sejuta kali , tapi kalau komitmen tu tak ada , then it will just be words. Bila korang dah berada dalam situasi hubungan jarak jauh , then jangan tiba tiba tengah jalan nak potong stim buat hal tak jadi pula. Because rejection sucks. Rejector takkan boleh imagine perasaan Rejected. Okay , aku dah ada dekat KL. Kau dekat kampung. Sini lagi ramai girls hot so let me push this button and remove you from my life.


Trust

" You dekat sana kerja sibuk siang malam. Bila masa you nak spend untuk I ? "

" 3 hari lepas kan I dah call. Siap phone sex lagi. "

" You mesti dah tak sayang I lagi dah. You ada perempuan lain ya ? "

" You ni memang gila la. What a bitch. You know what , that's it. "

Dua dua hang-up.

Girls , hanya kerana lelaki tu sembang dengan perempuan lain tak bermakna dia dah jatuh hati nak kahwin lari dengan dia. No , maybe dia cuma nak minta nombor buat sparepart in case korang membosankan. That's all. Nothing personal. Lelaki pula , jangan terlalu jealous. Ever heard of the phrase " Dunia dah berubah " ? Sebab memang dunia dah berubah. Tak main dah couple jumpa tepi tasik cakap bunga bunga puji itu ini. Semua ada dalam bilik sekarang ni. No , bukan maksiat. Bukan kena tangkap basah. Tapi , internet. Yeah , everything is accessible include love. Tak perlu nak pergi jauh jauh , skype je terus. Ever wonder ? Pasangan korang tu adalah seorang yang sangat sosial. Member lelaki/perempuan yang dia rapat sangat ramai dan selalu keep-in-touch. Then , confirm ke tak ada apa apa yang berlaku nanti ? Mana la tahu dia senyap senyap tengah chatting dengan girl/lelaki lain ke , nak try cucuk line. Ever wonder that ?

Well , all you need is to trust your mate. Kalau tahap kepercayaan dah cukup tinggi then tak ada apa yang perlu korang risau. Tapi kalau setiap kali bercakap , mesti ada je line yang cover tipu sunat. Korang cuma live in a lie.

" Lying is like tooth decay. A particle of food become embedded behind the tooth. Working it's way behind the enamel , rotting it from the inside out until there's nothing left to do but pull it " - Steve Martin , Novocaine.


" Aku sayang gila boyfriend aku , tapi dia bakal sambung belajar dekat luar negara. Aku tak pasti yang aku boleh handle atau pun tidak. Aku pun takut dia jumpa dan jatuh hati dengan orang lain nanti "

Memang semua orang takut dengan kegagalan. Tapi , what doesn't kill you will only make you stronger kan ? So I would say go for it. Tak perlu takut untuk cuba. Tak perlu risau kalau dia main kayu tiga ke apa. At least korang dapat pengalaman. Kalau korang tahu betapa pentingnya pengalaman tu , semua benda korang nak cuba. Tapi kita dibataskan dengan agama. Which is a good thing. Kalau memang lelaki tu betul betul mahukan korang untuk bersama dengan dia , dia takkan berani untuk cuba curang. Tapi tak ada orang boleh lari daripada kesilapan. Sebab that what make us all human. Try and error people. Try and error. Tapi kalau betullah yang dia jumpa orang lain , dan dia jatuh hati apa salahnya ? Sekurang kurangnya korang dah dapat seorang madu kan. Kira win-win situation la (Haha).


Aku spend 4 jam untuk tulis entry ni. 1 jam aku cari lagu. Feeling itu penting. Long distance relationship boleh jadi the best or the worst thing you ever experienced , tapi selagi kita tak cuba mana mungkin kita tahu. Lelaki aku tak risau sangat tapi girls , I really do hope you will find your Panda.