Thursday, August 25, 2011

My Perfect 10 minus 1.



Assalamualaikum

Bila korang baca aku bagi salam dekat atas , korang cuma baca je ataupun balas waalaikummussalam ? Ha kalau tak , jawab la sekarang. Aku tunggu. Aku dah start rasa sakit hati sebab tak boleh nak tidur. Aku rasa macam nak tumbuk bantal dan cakap " Kau memang tak berguna ! " tapi bantal tak tahu apa apa. Dia sendiri pun putih dan innocent. Walaupun aku marah dekat dia , tiap malam aku tetap pergi dekat tepi dia dan usap dia. Peluk dia bila nak tidur. Kadang kadang sampai ke subuh kitorang berpelukan.

First of all , this is just a daily rant. Sort of. Aku pun tak pasti. Tapi sesuatu yang aku nak bagitahu. Dan ni adalah entry yang paling bosan korang akan baca dari aku. So , kalau korang tak mahu baca boleh terus tekan Cntrl + W dan teruskan ber-facebooking. Tapi kalau korang tak tekan then korang baru je buat kesilapan yang besar. You are about to waste your 10 minutes.

I would assume korang yang still belum close tab ataupun tekan button Dashboard still membaca. Aku tak hairanlah sebab aku memang awesome dan korang memang tak ada kerja nak baca entry aku ni kan. Life is a funny tragedy.

Bersatu kita teguh , bercerai kita kahwin lain.

Dulu masa aku kecil aku selalu imagine yang aku akan ada seorang isteri yang cantik , rumah yang besar , sebuah kereta idaman dan dua orang anak untuk aku buli supaya buat chores. Tapi tu masa aku kecil. Bila aku dah besar. Aku cuma harap aku akan jumpa seorang gadis yang boleh memahami aku , rumah biasa , kereta biasa dan dua orang anak untuk dibuli. Aku dah tak tanam azam setiap tahun untuk cuba tackle girl yang super-hot sebab it's a waste of my fucking time. Dah la membazir masa , duit pun sekali kena angkut. Yes , life is a funny tragedy.

Buat apa aku ada isteri yang comel macam Haruka-chan dengan hardware yang mantap tapi nak sembang pun tak tahu pasal apa kan. Lagipun , tak ada benda yang kekal selamanya. Siapa still ingat nama macam Nouvelle Vague hah ? Dia adalah hottie Hollywood dulu. Tapi orang dah lupa. Bila dah tua , dah berkedut sana sini , perempuan dah tak laku. I'm sorry to say but that's how the fucking world works. Yang baru kita sanjung , yang lama kita sambut every year annually for one day. Ever heard of the word istiqamah huh ?

Sebab tu aku nak cari isteri yang tak perfect 10. Yang bukan cun gila babi sampai semua lelaki semenanjung naik stim bila dengar nama dia. Well , dah cantik mesti la kena pakai seksi. Baru ada standard , baru ikut arus zaman , baru moden kan ? Sebab memang lelaki semua nak tengok semua hardware korang tu. Tapi korang ingat bila lelaki dah tengok , ramas sekali then dia nak lagi ? Korang ingat dia akan love you for the eternity ? Oh bullshit dude , tak mungkin. Bila dah dapat dan dah buat then bosan , cari la yang lain. Korang cuma bagi makanan free kepada diorang. Dah orang suap , mulut pun dah ternganga , mamam je la.


Aku transform from a fucking-mischoreographed-asshole kid kepada aku sekarang ni yang cuma mahukan conversation. Aku cuma nak bercakap , is that so hard to ask for ? Is that like a mountain high climbing mission for you ? Aku mahukan my Perfect 9 untuk bercakap. I mean like a human. Just conversing. Korang sanggup ke bersama dengan seorang yang sangat membosankan sampai korang rasa macam tengok Khurafat pun lagi best daripada bercakap dengan dia ? Don't you fucking dare saying yes because i love him/her. Because that is just bullshit. Movie adalah movie , life pula adalah nightmare. Tak mungkin hidup sama macam movie. Sebab dalam movie dah ada skrip. Diorang tahu apa yang diorang kena cakap. Semua benda dah disusun untuk menjadi sempurna.

Perfect 9 adalah isteri yang tidak perfect. Yang sentiasa kurang dengan something. Tak terlalu cantik , tak terlalu pandai , tak terlalu tinggi dan tak terlalu pendek. Maksud aku adalah aku tak mahu isteri yang dah serba serbi tahu. Kalau semua dia dah tahu then korang tahu apa akan jadi ? High mainteinance bitch. Dia akan demand untuk kita keep-up dengan every little bullshit yang dia reka sendiri dan cuba ubah diri kita kepada seseorang yang kita tak mahu. Kalau semua perkara dia dah tahu , then apa yang aku tahu does not count anymore. So , that sucks. Suami yang dayus adalah suami yang tersunat kepala sekali dulu. Fuck that shit. That's not going to happen to me. Bukan takut , tapi sayang ? Fuck you.

Ada orang tanya aku

" Kenapa tak cari girl yang bertudung labuh ? Lagi bagus macam tu. "

Kenapa ? Are you fucking kidding me huh ? I guess not. Pernah tak korang tengok dalam facebook ada orang guna nama dia dalam bahasa Jawi. Does that mean he is Arab ? Does that mean he's seorang yang beriman dan baca Qur'an setiap hari ? No. That doesn't mean shit. Tu cuma bermakna , nama dia ditulis dalam Jawi. Sama la macam girls yang bertudung labuh. Well , i got nothing against tudung labuh , bawal , Siti , Mawi , Greek Goddess , shawl and macam macam tudung ala ala Yahudi tu. Tapi pakai tudung labuh tak bermakna girl tu seorang yang bagus dalam bab agama , hell , she could wear a Christ cross in there tak ada siapa yang tahu. Aku pernah jumpa student UIA yang pergi lecture bertudung siap naik bergetar tangan nak masuk meminang tapi bila weekend , kalau bukan Changkat , Raggae Bar pun jadi.

Aku bukan cuba fitnah semua girl tudung labuh ni bertopeng syaitan yang direjam tu , tapi you just can't judge a book by it's cover. Ni kan pulak by it's tudung. Because that is just plain stupid. That is why aku cuba cari girl yang tak perfect hal agama. Girl yang sosial tetapi ada had yang dia sendiri tetapkan dan tak perlu ada orang bagitahu benda mana yang betul salah sebab dia sendiri pun dah tahu. Islam ni sangat luas. Luas sampai nak expand every little detail pasal apa yang haram , apa yang harus buat apa semua tu amat meletihkan. Tak percaya tengok la video ceramah Ustad Azhar Idrus , soalan pelik pelik pun ada.


Aku mahukan isteri yang tak tahu memasak sangat supaya kitorang dua dua boleh pergi belajar memasak sekali. Bila aku sakit , dia boleh jaga makan minum aku. Tapi bila dia sakit , aku pun boleh jaga makan minum dia. Aku nak every each day spend dengan dia bermakna. Kalau dia dah tahu hujung pangkal hal dapur , dia pun boleh ajar aku. Aku pun nak tahu apa yang dia buat hari hari dalam dapur. Dah macam office dia ha. Tahu apa jadi kalau isteri aku tu adalah tukang masak professional yang sangat hebat ? Bila aku tegur dia , confirm aku akan dapat sepasang kasut dalam mulut yang dilempar dari jarak dekat. Tak mungkin dia boleh terima direct-critism. Ego yang dah disuburkan selama bertahun sebelum berkahwin. Sebab aku suka makan pedas, Tak kira la apa benda sekalipun , kalau tak pedas memang tak jadi. Hell , jala emas pun aku celup dalam sambal belacan.

Dulu aku pernah sebut , girls yang menangis kerana confused adalah kelakar. Sangat kelakar walaupun sangat comel. So , kalau my Perfect 9 tak tahu aku boleh ajar dia , kalau aku tak tahu dia boleh tolong aku. Kalau dua dua tak tahu ? Well , dah ada satu alasan untuk buat aktiviti bersama kan ? Walaupun sekali seumur hidup , aku nak tengok my future wife untuk menangis sebab confused. That would be my biggest laugh.


A Perfect 9 adalah girl yang imperfect. Yang akan sentiasa ada sesuatu yang tidak mencukupi. Dan aku mahu mencukupi kotak lagi satu tu supaya dia jadi my Perfect 10. Aku kalau boleh , tak mahu langsung cakap yang aku sayangkan dia ataupun puji dia in any way at all. Aku tak mahu tunjuk dalam perkataan. Sebab aku tak mahu bosan bila dengan dia. I want my future wife to know everything , everything except me.


" You know how to keep a fresh marriage ? "

" Good listening ? "

" No. It's about me never really believing that i had her "



Tuesday, August 23, 2011

Req : Who Are Otaku Dan Lyrics/Chord.



Hello guys

Not much of an entry hari ini. Cuma lirik dan chord bagi beberapa lagu daripada an underdog band daripada Kota Bharu , Kelantan. Otaku. What ? Korang tak kenal band ni ? Tak pernah dengar langsung ? Tak apa , sebab band ni memang tak famous pun. Tak ramai yang kenal. Kalau kenal pun mungkin sebab lead guitar yang kacak. Yes , badan tough dan kacak. Memang ramai girls gilakan dia. Vokalis ? No comment.

Otaku direkacipta oleh Adie , yeah that's me , on July 2008. Rasanya time tu aku baru Form 4 kot. Baru seminggu belajar main gitar , tapi excited terlebih sampai pergi buat band. Masa aku mula mula buat band ni , aku cuma nak buat 2-man-band yang main akustik. You know , lagu kapak cintan cintun rekod guna phone tu. Ha macam tu la. Tapi tak lama lepas Aku dan Bob rasa macam kitorang dah cukup bagus untuk buat band yang boleh buat lagu sendiri dan jamming dengan drummer dan bassist yang tetap. Then , kitorang paksa Adib untuk ketuk drum. He's a super talented drummer. Tak silap aku , dia cuma belajar main drum daripada pancaragam sekolah kot. Tapi lagu Muse memang dalam kepala la. Tapi , bukan band namanya kalau tak ada bunyi bass yang meng-khusyuk-kan betul tak ? Dah la band tak best , member Otaku pulak tak dikenali ramai so sangat susah nak cari orang. Tapi nasib baik abang Bob , Kimi power juga main gitar , so lepas beberapa sessionist practise , Otaku dah ada bassist.

Mula bermain dengan lagu Tidur yang boleh buat korang semua tidur aku guarantee. Lagu tu adalah lagu first sekali aku tulis dulu. Dan sangat tak best. Otaku banyak main lagu yang perlahan , jiwang , dan eww sekitar tahun 2008 dan 2009. Tapi bertukar kepada Rock yang tah apa apa daripada 2010 sehingga sekarang.

Vox & Rhyrhm : Adie.
Lead Guitar : Bob.
Drum : Adib.
Bassist : Kimi.

All song are self-written by Adie and perfected by Adib , Bob dan Kimi.


Here are some links to the official webpage on Myspace dan beberapa lagu. There's also a side-band project called The Rockets. Side-band ni aku dan Adib buat sebab Bob dan Kimi jarang ada dan kitorang gian nak head-banging.

Myspace : Otaku. This one for Rockets.

Song : Aku tak pasti link ni boleh guna ke tak , sebab akan di-link-kan ke videos dalam profile Facebook aku. So kalau tak boleh , sorry la. Lagu lagu lain boleh usha dalam Myspace. Yang mana ada tu , yang tu je lah. Dah malas nak upload lagu baru.



Sebenarnya entry ni Bob suruh buat sebab dia sendiri tak tahu chord yang aku guna. Well , nama pun lead kan. Aku main lain dia main lain. Tapi still lagi bunyi best. Kalau yang baru nak belajar main gitar tu , boleh la contact Bob. Tapi satu je problem , dia cuma ambil student girls (Haha).

Lyric for Maafkan Aku , When I Kiss You , Angan , I Killed My Cat , Tidur , Rebah dan Sedar ada di sini. Aku malas nak tulis lirik sebab jiwang sangat. Macam tak percaya aku yang tulis semua tu. Tapi aku akan bagitahu chords yang aku guna. Sila kira dari atas : E a d g b e.


Maafkan Aku

Intro , Verse dan Outro semua sekali ulang chord yang sama.

F G* Am C

G* : 3 5 4 5 3 3


When I Kiss You

Intro dan Verse Em7 Bm C Cm

Chorus G7 Am C Cm

G7 : x 10 12 11 12 x

Em7 : x 7 9 7 8 7


I Killed My Cat

Capo 2.

Intro , Verse dan Chorus semua chord sama.

Em G C7 B6

C7 : x 3 5 4 5 3

B6 : x 2 4 2 4 2


Tidur

Intro dan Verse G Cm

Bridge G Am C D

Chorus G G* G7 C7

G7 : 3 5 3 4 3 3

G* dan C7 dah ada dekat atas.


Rebah

Intro dan Verse F#m C# D# B (semua power cord)

Chorus F# C#m B7 D#m E

B7 : x 2 4 3 4 2

D#m : x 6 8 7 7 6


Sedar

Lagu ni cuma perlu plucking tiga string je. Sebenarnya aku pun dah lupa apa chord dia. Lama gila tak main. Tapi korang try la kalau nak. Kalau bunyi best tu , then betul la.

First : 0 0 9 8 7 0
Second : 0 0 7 8 7 0
Third : 0 0 6 4 5 0
Fourth : 0 0 5 4 5 0


Angan

Capo 3

Intro ,Verse dan Outro F F/G F F/C

Bridge Em C Dm

F/G : 3 3 2 x 1 o

F/C : 0 3 2 2 1 0


" Otaku ! "

Okay , tu semua lagu lama. Sekarang lagu baru. Lagu yang boleh goyang goyang zapin sampai terangkat kain. Rock keras sikit. Lagipun aku tengok Adib bosan tak boleh nak guna double paddle. Kimi pun nak main slapping bass jugak kan.


Beautiful Lie

I don't know when the clock is gonna stop
'Cause all i wanted is for you to die

Put on some pressure on my head
And i'm gonna be satisfied

I'm will find the one in your eyes
And you will see the real in me
It's not right. It's not right at all

Maybe we put on a new line now
The line will guide us to find the sun
Such a lie. A beautiful lie

Intro A. C D E. D C D. C G A

Break A C slide D G

Verse A C E

Chorus F G A C


Doggy Doggy Parafume

You put me down like a dog
And stomp my head on the ground
I'll bled myself to the fire
And you never wanna know why

I believe in you like a saint
The things you said make me cry
I'm a dumbass for killing you
But now i'm satisfied

Push me to the ground
Leave me for the sun
I'll die right behind
You know me well now.

Intro D F A G A (strumming)

Break D G. D G#.

Verse D F A G A (palm mute)

Chorus D F A G A


Walkaway

Em D A B

Im in the time where.
The world crawls on my feet.
And eat all of my self conscious.

I'm in the world where.
Lie is so easy.
And no life didnt give me no choice.

[break]

*loud
i wish that i could strain. your foreword seem so plain
oh baby on the train.

CHO(2x): Em G D A/D/C/D/E/D or D A C D

just let me fall. just let me go.
just let me see the truth in the burning sun

forget the pain. forget everything.
just watch me as i walk away.


Untuk lagu Walkaway , aku malas nak tulis so aku copy je daripada note pad dalam laptop. Lagipun susah gila nak explain. Banyak sangat slide. Tapi nak senang , dekat chorus tu boleh main :

Em G D A C


That's all i guess. Dah letih menulis lagu sendiri. *I should write song with shorter lyrics haha*. Kalau ada korang yang try main lagu Otaku tapi tak menjadi , boleh terus komen dan aku akan bagitahu cara dia. Sebab lagu Otaku tak ikut buku teks. Kitorang semua baca note muzik pun tak reti ni kan pulak chord apa bagai. Sebab bagi aku , a good music is a raw music.



Monday, August 22, 2011

Req : Hubungan Jarak Jauh.



Hello lovers

Lovers or singles. Doesn't matter. Sebab aku still nak cakap Hello. Tak kira korang dah berpunya ataupun tidak , selagi boyfriend korang tu belum masuk meminang dan menikah. Korang bukan milik sesiapa. Not anyone's property. Tidak terikat dengan apa apa tali hubungan sekalipun. Couple cumalah sparepart/booking/bahan untuk hilangkan bosan , dapatkan pengalaman , dan jaminan masa depan.

Over the years , aku selalu sangat jumpa orang yang sangat skeptical bila masuk bab couple. Terlalu ketat peraturan yang diorang gembar gembur sana sini. No need for the aggravation people. Couple means nothing. Hollywood dah tanam satu idea dalam kepala korang yang couple and love is like the best thing in the whole universe. Which it is. Tapi , berbaloi ke korban macam macam , all in the name of LOVE ? Dan bila aku cakap skeptical , aku bukan cakap kosong. Ada girl yang dapat text daripada seorang lelaki. Well , first text mestilah bagi salam dan tanya khabar kan? Baru nampak sopan sikit. Lelaki tu text dia pun sebab nak tanya hal study , bukan nak molest dia ke apa. Tapi , dia terus bagi skrip daripada Al Quran , minta cepat bertaubat , mengucap la apa , cakap yang lelaki tu cuba melakukan maksiat. Oh my God you are the most beriman human in the world. Confirm kau pergi syurga.


Shit , panjang pulak aku mengarut. Tak apa , dah lama aku tak buat entry request. Excited. Sebenarnya , girl yang request entry ni minta aku tulis dengan sedih. Well , aku dah pasang lagu Radiohead sekarang , tisu pun dah ready dekat tepi. Okay , bukan tisu , baju semalam tak basuh pun jadi la. Mohabbatein je aku belum tengok untuk ambil feeling so sorry , no sad entry for you.


Chemistry

Korang semua pernah cuba long-distance relationship ? Belum ? Cuba la. It is so awesome , that you puke every night. Wait , what ? Tak tahu apa kejadah itu long-distance relationship. Okay , tak perlu google untuk tahu apa makna term ni. Sebab kalau korang convert terus kepada bahasa Melayu pun dah boleh faham. Kalau sekarang ni korang memang dalam hubungan , tapi dalam satu negeri. Seorang dekat Damansara Perdana , lagi seorang dekat Cheras then no. Itu bukan long-distance. Naik motorsikal pun boleh sampai. Tak rindu langsung. Hujung minggu dah boleh keluar dating One Utama.

So what the fuck is it exactly ? I'm sorry , no heads up for the F-bomb. Aku sebenarnya tak suka jawab soalan guna buku teks. Sebab ianya adalah bosan , skema dan bosan. So aku akan cerita. Dulu aku ada kenal seorang girl ni , let's call her Turtle. Turtle adalah orang yang paling insecure dan pemalu pernah aku jumpa. I think you know the type. The type yang kalau nak tegur lelaki tu , dah rangka peta soal jawab 3 jam sebelum jumpa. Kalau jumpa tiba tiba , memang keras macam batu la. Tapi Turtle comel gila , seriously guys, super-SNSD cute. Sebab tu aku ada suka dekat Turtle sikit. Sikit je. Tapi aku tak pernah bagitahu. Sebab Turtle suka lelaki lain. Let's call him Asshole which aku kenal dan aku tahu tak suka dekat Turtle. Well , playboy. Tapi kalau dah suka tu playboy ke tak lain kira , yang penting i like you you like me. Oh man , what a piece of crap.

Hampir setiap malam kitorang chatting , Turtle akan cerita dekat aku pasal Asshole tu. Aku tak sampai hati nak bagitahu the truth. Tapi slow slow aku cerita. Bila Turtle dah faham , aku bersyukur gila Turtle tak macam most of the girls yang terus kondem semua lelaki atas dunia ni , tapi Turtle terus lagi mencari. Sampai la Turtle jumpa dengan lelaki yang dia still lagi bersama sekarang , let's call him Second Asshole (Haha). No , call him Panda. Dan kalau tak silap aku , Panda tu study dekat Mesir or somewhere around there la. Dan Turtle pula dekat Malaysia. Dan diorang still lagi bersama. What make those two stick together like a fucking glue ? Dua dua insecure dan pemalu. True story.


Note this , chemistry sangat penting guys. Tak kira short ataupun long distance , kalau topik perbualan korang dah di-holocaust-kan dengan topik yang tipikal dan boring , do you think he'll survive that ? Aku tak risau pasal girls , sebab selagi girl tu sayangkan dia , bosan macam Saiful Apek pun still nak lagi. Lelaki bila bosan korang tahu apa jadi ? Dia cari yang lain. So macam mana nak bagi relationship korang exciting dan sentiasa aggravating ? Tak payah beli buku Kamasutra , tambah dosa lagi ada la. Korang cuma perlu buat satu benda je. Cari yang lain. Cari yang sesuai dengan korang. Sebab kalau korang couple untuk jadikan dia sebagai teman hidup , then dia tu la yang korang akan tengok setiap hari , sembang , buat ehem malam Jumaat , buat anak setiap 9 bulan dan dengan dialah korang akan habiskan sisa sisa hidup korang. Aku rasa Turtle dengan Panda tu sangat sesuai sebab dua dua ada sifat yang sama. So , walaupun Turtle tak tahu nak cakap apa apa , Panda pun tak tahu. Oh , romantik.


Commitment

Aku pernah tengok movie yang cerita pasal couple yang terpaksa undergo relationship a thousand miles away. I'm talking about Britain and America. So , kalau korang setakat KL dan Alor Setar tu small matter. Taknak dengar lah. And guess what , ending cerita tu tunjuk yang lelaki tu give up dan sanggup tinggalkan gadis tu sebab tak tahan dengan pressure. Sex. Seminggu tak dapat handjob macam setahun tak makan. Just kidding. Lelaki tu tak sanggup buat long-distance relationship sebab apa ? Commitment of course.

Komitmen dalam hubungan macam peanut butter dan strawberry diapit roti. Perlu sebati dan sama sedap. Kalau terlebih PB , nanti terlekat dekat gigi. Terlebih strawberry , manis sangat pula. What kind of fucking analogy is this dude ? Okay sorry , aku lapar. Tapi , memang betul komitmen itu penting. Korang boleh cakap I Love You sejuta kali , tapi kalau komitmen tu tak ada , then it will just be words. Bila korang dah berada dalam situasi hubungan jarak jauh , then jangan tiba tiba tengah jalan nak potong stim buat hal tak jadi pula. Because rejection sucks. Rejector takkan boleh imagine perasaan Rejected. Okay , aku dah ada dekat KL. Kau dekat kampung. Sini lagi ramai girls hot so let me push this button and remove you from my life.


Trust

" You dekat sana kerja sibuk siang malam. Bila masa you nak spend untuk I ? "

" 3 hari lepas kan I dah call. Siap phone sex lagi. "

" You mesti dah tak sayang I lagi dah. You ada perempuan lain ya ? "

" You ni memang gila la. What a bitch. You know what , that's it. "

Dua dua hang-up.

Girls , hanya kerana lelaki tu sembang dengan perempuan lain tak bermakna dia dah jatuh hati nak kahwin lari dengan dia. No , maybe dia cuma nak minta nombor buat sparepart in case korang membosankan. That's all. Nothing personal. Lelaki pula , jangan terlalu jealous. Ever heard of the phrase " Dunia dah berubah " ? Sebab memang dunia dah berubah. Tak main dah couple jumpa tepi tasik cakap bunga bunga puji itu ini. Semua ada dalam bilik sekarang ni. No , bukan maksiat. Bukan kena tangkap basah. Tapi , internet. Yeah , everything is accessible include love. Tak perlu nak pergi jauh jauh , skype je terus. Ever wonder ? Pasangan korang tu adalah seorang yang sangat sosial. Member lelaki/perempuan yang dia rapat sangat ramai dan selalu keep-in-touch. Then , confirm ke tak ada apa apa yang berlaku nanti ? Mana la tahu dia senyap senyap tengah chatting dengan girl/lelaki lain ke , nak try cucuk line. Ever wonder that ?

Well , all you need is to trust your mate. Kalau tahap kepercayaan dah cukup tinggi then tak ada apa yang perlu korang risau. Tapi kalau setiap kali bercakap , mesti ada je line yang cover tipu sunat. Korang cuma live in a lie.

" Lying is like tooth decay. A particle of food become embedded behind the tooth. Working it's way behind the enamel , rotting it from the inside out until there's nothing left to do but pull it " - Steve Martin , Novocaine.


" Aku sayang gila boyfriend aku , tapi dia bakal sambung belajar dekat luar negara. Aku tak pasti yang aku boleh handle atau pun tidak. Aku pun takut dia jumpa dan jatuh hati dengan orang lain nanti "

Memang semua orang takut dengan kegagalan. Tapi , what doesn't kill you will only make you stronger kan ? So I would say go for it. Tak perlu takut untuk cuba. Tak perlu risau kalau dia main kayu tiga ke apa. At least korang dapat pengalaman. Kalau korang tahu betapa pentingnya pengalaman tu , semua benda korang nak cuba. Tapi kita dibataskan dengan agama. Which is a good thing. Kalau memang lelaki tu betul betul mahukan korang untuk bersama dengan dia , dia takkan berani untuk cuba curang. Tapi tak ada orang boleh lari daripada kesilapan. Sebab that what make us all human. Try and error people. Try and error. Tapi kalau betullah yang dia jumpa orang lain , dan dia jatuh hati apa salahnya ? Sekurang kurangnya korang dah dapat seorang madu kan. Kira win-win situation la (Haha).


Aku spend 4 jam untuk tulis entry ni. 1 jam aku cari lagu. Feeling itu penting. Long distance relationship boleh jadi the best or the worst thing you ever experienced , tapi selagi kita tak cuba mana mungkin kita tahu. Lelaki aku tak risau sangat tapi girls , I really do hope you will find your Panda.


Thursday, August 11, 2011

Song : I'm An Alien


video

Hello guys

Aku tak ada request yang nak kena buat so aku ingat nak share lagu baru ni la. Sebenarnya aku dah lama gila tak main gitar. Sebab bila aku balik KL , aku akan angkut beg gitar aku sekali. Then , bila nak balik kampung aku malas nak angkut balik so berhabuk la dia dekat sana. Gitar ni aku pinjam daripada Ain.

Kalau korang perasan , video ni nampak macam cetak rompak sikit. Maybe sebab aku downsize daripada MP4 kepada 3gp. Well , originally size video ni lebih kurang 80 Mb (crazy Xpreria resolution ) dan clear gila. Tapi sebab upload ambil masa lama gila , aku decide untuk convert.


Adie - I'm An Alien

I think i've fallen from the sky
My bone is broken but my heart is fine

My gears were scattered on the ground
There was a " Boom Boom Kebaboom " ; a weird noise sound.

You think i'm an alien.


Chord yang aku guna mostly aku reka je sendiri. So agak bullshit la :

Bm7 D7 Bm7 Em7 slide D7 or F#m7

Enjoy :)


Thursday, August 4, 2011

Starbucks Haram ?

Chocolate Tiramisu ? yummy !


Assalamualaikum muslimin dan muslimat


Malam ni aku ada reunion dengan member sekolah aku dulu. So of course la aku excited. Dah lama gila tak jumpa diorang. Aku agak diorang sekarang mesti semua dah tough(buncit) macam aku.


By the way , korang sekarang ni mesti dah tahu pasal surat berantai yang suruh kita semua boikot Starbucks Coffee Shop sebab chocolate dan raspberry (ayat scientific chemical formula yang aku bet korang pakai google je ) atau pun , korang tak google. Sebab dalam surat tu cakap mono diglycefi adalah organ yang berasal daripada babi.

So apa yang patut kita buat bila kita dapat surat ni dekat wall ? Pergi Starbucks berdekatan dan tanya manager betul ke semua benda ni ? Eh jangan la. Tak main la investigate apa bagai ni semua. Tak macam Melayu la. Korang kena copy dan paste dalam group dan wall member korang dan terus bagi amaran " Starbucks haram weh ! Yang kau bangang sangat pergi makan sana buat apa ? ". Sebab lepas tu hati korang mesti rasa best gila sebab dah buat sesuatu perkara yang bagus. Tapi , haram ke benda alah tu ?





Here come the big gun. Wikipedia. Yes , I trust this one. Senang je , aku type in mono di-glycefi. And loading.. still loading... loading... * kau memang suka buat aku sakit hati la Maxis. Nanti bila aku curang guna P14G kau merajuk pulak. Okay dah habis loading.


" ..The page "Mono di-glycefi" does not exist. You can ask for it to be created
, but consider checking the search results.. "


What the fuck ? Seriously ? Is this a fucking JOKE. Does not exist ? Hina sangat ke babi tu sampai organ dia pun tak ada orang yang ambil tahu ? Kalau korang tak percaya boleh buka new tab dan search sendiri.

Okay , korang jangan la cuak sangat. Aku gurau je. Maybe apa yang diorang ni guna adalah Mono/Di-glyceride. Benda ni adalah additive. Derive daripada soya , lembu dan hog. Now , what is a hog ? Well , a hog is a swine or pig or boar atau pun babi.

So korang makan babi ke selama ni ? Apa yang gampang sangat Starbuck sampai additive nak guna daripada organ babi ? Now think , tak semestinya mono di-glyceride tu datang dari babi je. Lembu pun boleh. Maybe diorang guna yang daripada lembu. Tapi Adie , chemical formula mesti lah sama macam babi. So kita makan babi secara tak sengaja pulak ke ?

Oh God no , babi adalah babi. Lembu adalah lembu. It is as simple as that guys. Member kepada cousin aku ada email kepada Starbucks mengenai hal ni , and this is what they reply.

Dear Miss Syira,

Thank you for your email to Starbucks. The rumor below has been circulated since many years back and it continues even after Berjaya Starbucks has been officially certified HALAL by JAKIM back in 2006. Below are our company registration numbers for Halal certification:

1. HDC/HI-C06/2018/2006
2. JAKIM-20091021-183618

Please be informed that we are now in the process of renewing our halal certification but on another note, you can be rest assured that all our food suppliers are certified HALAL independently thus our food are halal to consume.

We would also like to emphasize that the E471 found in 1 of our beverages ingredient is purely plant based(soy) and not from animal and it has been verified from the lab test result. We have also announced it in Starbucks Malaysia Facebook. Please do not hesitate to drop me a note should you have further inquiry. Thank you.




Korang dah baca ? Aku agak agak dah beribu rakyat malaysia yang hantar email kepada Starbucks dan dapat jawapan yang sama. Cuma letak nama korang je kat depan tu. Tak percaya ? Znyga pun operate dengan modus operandi yang sama la. Try la.


Korang nak makan ke tak suka hati korang la. Come on la , korang nak minum arak pun boleh la. Tapi dosa pahala korang yang tanggung. Ala , dulu McD bukan main boikot jangan makan. Israel la , video youtube yang tunjuk additive dalam makanan McD berlebihan la. Tapi bila McD buat burger baru , aiskrim baru , makan jugak.


Aku ? Aku tak suka Starbucks. Mahal. Gila ke RM12 for a cup of coffee. Baik aku pergi kedai CD beli movie baru. Half the price.