Monday, August 22, 2011

Req : Hubungan Jarak Jauh.



Hello lovers

Lovers or singles. Doesn't matter. Sebab aku still nak cakap Hello. Tak kira korang dah berpunya ataupun tidak , selagi boyfriend korang tu belum masuk meminang dan menikah. Korang bukan milik sesiapa. Not anyone's property. Tidak terikat dengan apa apa tali hubungan sekalipun. Couple cumalah sparepart/booking/bahan untuk hilangkan bosan , dapatkan pengalaman , dan jaminan masa depan.

Over the years , aku selalu sangat jumpa orang yang sangat skeptical bila masuk bab couple. Terlalu ketat peraturan yang diorang gembar gembur sana sini. No need for the aggravation people. Couple means nothing. Hollywood dah tanam satu idea dalam kepala korang yang couple and love is like the best thing in the whole universe. Which it is. Tapi , berbaloi ke korban macam macam , all in the name of LOVE ? Dan bila aku cakap skeptical , aku bukan cakap kosong. Ada girl yang dapat text daripada seorang lelaki. Well , first text mestilah bagi salam dan tanya khabar kan? Baru nampak sopan sikit. Lelaki tu text dia pun sebab nak tanya hal study , bukan nak molest dia ke apa. Tapi , dia terus bagi skrip daripada Al Quran , minta cepat bertaubat , mengucap la apa , cakap yang lelaki tu cuba melakukan maksiat. Oh my God you are the most beriman human in the world. Confirm kau pergi syurga.


Shit , panjang pulak aku mengarut. Tak apa , dah lama aku tak buat entry request. Excited. Sebenarnya , girl yang request entry ni minta aku tulis dengan sedih. Well , aku dah pasang lagu Radiohead sekarang , tisu pun dah ready dekat tepi. Okay , bukan tisu , baju semalam tak basuh pun jadi la. Mohabbatein je aku belum tengok untuk ambil feeling so sorry , no sad entry for you.


Chemistry

Korang semua pernah cuba long-distance relationship ? Belum ? Cuba la. It is so awesome , that you puke every night. Wait , what ? Tak tahu apa kejadah itu long-distance relationship. Okay , tak perlu google untuk tahu apa makna term ni. Sebab kalau korang convert terus kepada bahasa Melayu pun dah boleh faham. Kalau sekarang ni korang memang dalam hubungan , tapi dalam satu negeri. Seorang dekat Damansara Perdana , lagi seorang dekat Cheras then no. Itu bukan long-distance. Naik motorsikal pun boleh sampai. Tak rindu langsung. Hujung minggu dah boleh keluar dating One Utama.

So what the fuck is it exactly ? I'm sorry , no heads up for the F-bomb. Aku sebenarnya tak suka jawab soalan guna buku teks. Sebab ianya adalah bosan , skema dan bosan. So aku akan cerita. Dulu aku ada kenal seorang girl ni , let's call her Turtle. Turtle adalah orang yang paling insecure dan pemalu pernah aku jumpa. I think you know the type. The type yang kalau nak tegur lelaki tu , dah rangka peta soal jawab 3 jam sebelum jumpa. Kalau jumpa tiba tiba , memang keras macam batu la. Tapi Turtle comel gila , seriously guys, super-SNSD cute. Sebab tu aku ada suka dekat Turtle sikit. Sikit je. Tapi aku tak pernah bagitahu. Sebab Turtle suka lelaki lain. Let's call him Asshole which aku kenal dan aku tahu tak suka dekat Turtle. Well , playboy. Tapi kalau dah suka tu playboy ke tak lain kira , yang penting i like you you like me. Oh man , what a piece of crap.

Hampir setiap malam kitorang chatting , Turtle akan cerita dekat aku pasal Asshole tu. Aku tak sampai hati nak bagitahu the truth. Tapi slow slow aku cerita. Bila Turtle dah faham , aku bersyukur gila Turtle tak macam most of the girls yang terus kondem semua lelaki atas dunia ni , tapi Turtle terus lagi mencari. Sampai la Turtle jumpa dengan lelaki yang dia still lagi bersama sekarang , let's call him Second Asshole (Haha). No , call him Panda. Dan kalau tak silap aku , Panda tu study dekat Mesir or somewhere around there la. Dan Turtle pula dekat Malaysia. Dan diorang still lagi bersama. What make those two stick together like a fucking glue ? Dua dua insecure dan pemalu. True story.


Note this , chemistry sangat penting guys. Tak kira short ataupun long distance , kalau topik perbualan korang dah di-holocaust-kan dengan topik yang tipikal dan boring , do you think he'll survive that ? Aku tak risau pasal girls , sebab selagi girl tu sayangkan dia , bosan macam Saiful Apek pun still nak lagi. Lelaki bila bosan korang tahu apa jadi ? Dia cari yang lain. So macam mana nak bagi relationship korang exciting dan sentiasa aggravating ? Tak payah beli buku Kamasutra , tambah dosa lagi ada la. Korang cuma perlu buat satu benda je. Cari yang lain. Cari yang sesuai dengan korang. Sebab kalau korang couple untuk jadikan dia sebagai teman hidup , then dia tu la yang korang akan tengok setiap hari , sembang , buat ehem malam Jumaat , buat anak setiap 9 bulan dan dengan dialah korang akan habiskan sisa sisa hidup korang. Aku rasa Turtle dengan Panda tu sangat sesuai sebab dua dua ada sifat yang sama. So , walaupun Turtle tak tahu nak cakap apa apa , Panda pun tak tahu. Oh , romantik.


Commitment

Aku pernah tengok movie yang cerita pasal couple yang terpaksa undergo relationship a thousand miles away. I'm talking about Britain and America. So , kalau korang setakat KL dan Alor Setar tu small matter. Taknak dengar lah. And guess what , ending cerita tu tunjuk yang lelaki tu give up dan sanggup tinggalkan gadis tu sebab tak tahan dengan pressure. Sex. Seminggu tak dapat handjob macam setahun tak makan. Just kidding. Lelaki tu tak sanggup buat long-distance relationship sebab apa ? Commitment of course.

Komitmen dalam hubungan macam peanut butter dan strawberry diapit roti. Perlu sebati dan sama sedap. Kalau terlebih PB , nanti terlekat dekat gigi. Terlebih strawberry , manis sangat pula. What kind of fucking analogy is this dude ? Okay sorry , aku lapar. Tapi , memang betul komitmen itu penting. Korang boleh cakap I Love You sejuta kali , tapi kalau komitmen tu tak ada , then it will just be words. Bila korang dah berada dalam situasi hubungan jarak jauh , then jangan tiba tiba tengah jalan nak potong stim buat hal tak jadi pula. Because rejection sucks. Rejector takkan boleh imagine perasaan Rejected. Okay , aku dah ada dekat KL. Kau dekat kampung. Sini lagi ramai girls hot so let me push this button and remove you from my life.


Trust

" You dekat sana kerja sibuk siang malam. Bila masa you nak spend untuk I ? "

" 3 hari lepas kan I dah call. Siap phone sex lagi. "

" You mesti dah tak sayang I lagi dah. You ada perempuan lain ya ? "

" You ni memang gila la. What a bitch. You know what , that's it. "

Dua dua hang-up.

Girls , hanya kerana lelaki tu sembang dengan perempuan lain tak bermakna dia dah jatuh hati nak kahwin lari dengan dia. No , maybe dia cuma nak minta nombor buat sparepart in case korang membosankan. That's all. Nothing personal. Lelaki pula , jangan terlalu jealous. Ever heard of the phrase " Dunia dah berubah " ? Sebab memang dunia dah berubah. Tak main dah couple jumpa tepi tasik cakap bunga bunga puji itu ini. Semua ada dalam bilik sekarang ni. No , bukan maksiat. Bukan kena tangkap basah. Tapi , internet. Yeah , everything is accessible include love. Tak perlu nak pergi jauh jauh , skype je terus. Ever wonder ? Pasangan korang tu adalah seorang yang sangat sosial. Member lelaki/perempuan yang dia rapat sangat ramai dan selalu keep-in-touch. Then , confirm ke tak ada apa apa yang berlaku nanti ? Mana la tahu dia senyap senyap tengah chatting dengan girl/lelaki lain ke , nak try cucuk line. Ever wonder that ?

Well , all you need is to trust your mate. Kalau tahap kepercayaan dah cukup tinggi then tak ada apa yang perlu korang risau. Tapi kalau setiap kali bercakap , mesti ada je line yang cover tipu sunat. Korang cuma live in a lie.

" Lying is like tooth decay. A particle of food become embedded behind the tooth. Working it's way behind the enamel , rotting it from the inside out until there's nothing left to do but pull it " - Steve Martin , Novocaine.


" Aku sayang gila boyfriend aku , tapi dia bakal sambung belajar dekat luar negara. Aku tak pasti yang aku boleh handle atau pun tidak. Aku pun takut dia jumpa dan jatuh hati dengan orang lain nanti "

Memang semua orang takut dengan kegagalan. Tapi , what doesn't kill you will only make you stronger kan ? So I would say go for it. Tak perlu takut untuk cuba. Tak perlu risau kalau dia main kayu tiga ke apa. At least korang dapat pengalaman. Kalau korang tahu betapa pentingnya pengalaman tu , semua benda korang nak cuba. Tapi kita dibataskan dengan agama. Which is a good thing. Kalau memang lelaki tu betul betul mahukan korang untuk bersama dengan dia , dia takkan berani untuk cuba curang. Tapi tak ada orang boleh lari daripada kesilapan. Sebab that what make us all human. Try and error people. Try and error. Tapi kalau betullah yang dia jumpa orang lain , dan dia jatuh hati apa salahnya ? Sekurang kurangnya korang dah dapat seorang madu kan. Kira win-win situation la (Haha).


Aku spend 4 jam untuk tulis entry ni. 1 jam aku cari lagu. Feeling itu penting. Long distance relationship boleh jadi the best or the worst thing you ever experienced , tapi selagi kita tak cuba mana mungkin kita tahu. Lelaki aku tak risau sangat tapi girls , I really do hope you will find your Panda.


9 comments:

  1. Korang cuma perlu buat satu benda je. Cari yang lain. - Adie

    Panda ada jual kat mana ya?

    ReplyDelete
  2. nak kene ke mesir la pulak nk cari panda. hahah lagu feeling gila.

    ReplyDelete
  3. 4 thumbs up! *including jari kaki*

    as usual, entri kau buat aku terhibur lagi.. hoho

    ReplyDelete
  4. haha...terus dan telus dr jiwa jantan.. >,<
    nice enrty! gua terfeeling lbey dga lagu niw. serius aku lemau. kah2.

    ReplyDelete
  5. sweet! ;)

    and hey adie! :p

    ReplyDelete
  6. nice.. ;)
    enjoy bila bce.. not juz enjoy it but dpt msj yg nk di smpaikan..

    ReplyDelete
  7. I loike! -so wat

    ReplyDelete
    Replies
    1. this was based on your life, so wat.

      Delete